Розвиток та інновації звучать голосом молоді

З 6 по 16 квітня в Норвегії (м.Берген, м.Осло)  діяла програма "Молоді підприємці - 2018"яку організувала  Норвезько-Українська Торгова Палата. Цьогоріч, загалом, на конкурс було подано більше 140 заяв,  з яких обрали тільки 21. Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у програмі взяла участь доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Ольга Попович

"Молоді підприємці" — це бізнес-освітня програма, метою якої є об'єднати амбітних бізнесменів-норвежців та українців в одну спільну команду, яка спрямована на збільшення інвестицій та торгівлі між Україною та Норвегією. Незважаючи на позитивну торгівельну статистику та тенденції між нашими країнами, для багатьох норвежців Україна залишається в деякій мірі невідомою країною.

Інтенсивний курс програми складався з двох частин — двох інтенсивних тижнів (один у Норвегії, один в Україні). Протягом цього часу учасники отримали перші інструкції щодо створення та ведення бізнесу в Норвегії, в Україні та між ними. Під час заходів, передбачених програмою, учасники відвідали численні норвезькі та українські підприємства, зустрічалися з владою та неурядовими організаціями, які займаються питаннями ділової етики, належного корпоративного управління та боротьбою з корупцією. Крім того, кандидати працювали з конкретними діловими справами, які повинні призвести до реального бізнесу.

Ольга Попович працювала в команді «Енергетика», основною задачею якої є пошук можливостей для норвезьких енергетичних компаній, спеціалістів, інвесторів та сервісів для входу на український ринок нафти та газу. Завданням команди на даному етапі було налагодити комунікації з найбільшими підприємствами, що здійснюють видобуток нафти та газу в Україні та Норвегії, а також розпочати створення дорожньої карти майбутньої співпраці між компаніями.

В рамках навчального тижня у Норвегії учасники мали змогу:

▪ вивчити культуру бізнес поведінки в роботі з норвежцями;

▪ проаналізувати досвід роботи компаній Statoil, NORWEP, EVRY, Pellagia;

▪ вивчити основи підприємництва в NHH NorwegianSchoolofEconomics;

▪ відвідати посольство України в Норвегії, познайомитись з Послом та робочою групою депутатів Верховної Ради України, які  розвивають відносити між Україною та Норвегією;

▪ познайомитись та поспілкуватись з президентом парламенту Норвегії Стортингу Tone Wilhelmsen Trøen.

Ольга Попович зазначає, що участь у такій програмі принесла неоціненний досвід та важливі практичні навики. Загалом, навчальний візит був надзвичайно інформаційним, наповнений зустрічами та новими знайомствами.

Українська