Проєкт EnyMSW в дії!

Координатор проєкту «Відновлення енергії з твердих побутових відходів з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні» (EnyMSW) від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, проректор з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш взяв участь у першій робочій зустрічі партнерів, яка відбулась в Північному університетському центрі в Байа-Маре Технічного університету Клуж-Напока (Румунія). Нагадаємо, що проєкт EnyMSW стартував 1 листопада цього року та фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна (HUSKROUA) 2014-2020. Наш університет в проєкті виступає партнером. Координатори - Технічний університет Клуж-Напока, Університетський центр в Байа-Маре (Румунія), другий партнер - Технічний університет в Кошице (Словаччина). Основне завдання проєкту EnyMSW полягає в тому, щоб об'єднати фахівців провідних університетів транскордонного регіону з метою вивчення можливостей управління твердими побутовими відходами методом термічної обробки для відновлення енергії.

В рамках зустрічі партнери розглянули зміст, кількісні показники та показники успішності виконання проєкту; обговорили низку нагальних питань, які стосуються впровадження проєкту, зокрема: планування виконання проєкту, фінансові та технічні особливості реалізації спільних заходів проєкту, питання звітності та видимості.

В процесі реалізації проєкту очікується активне залучення населення до участі в екологічних заходах та підвищення обізнаності громадськості. Науковцями також розроблено низку пропозицій щодо доповнення регіональної політики методами та технологіями термічної обробки твердих побутових відходів з регенерацією енергії. Так, йдеться про пропозицію співпраці з метою відновлення енергії з твердих побутових відходів за допомогою технологій термічного перетворення у транскордонному регіоні. Буде створена «Маломасштабна система термічної обробки твердих побутових відходів», а також бази даних з характеристиками ТПВ. В якості інноваційних інструментів для реалізації будуть використовуватися налаштування програмного забезпечення – «Електронний моніторинг платформи управління даними», що стосуються введення термічної обробки ТПВ і дослідження методів в «Маломасштабній системі термічної обробки ТПВ».

Загалом, розглядаючи довготривалу перспективу, науковці переконані: якщо буде застосовуватися термічна обробка з метою відновлення енергії, то це приведе до ліквідації звалищ та підвищення енергоефективності.

Нагадаємо, що загальний бюджет на трьох партнерів - 289 389,64 € з них 260 450,66 € - внесок Європейського Союзу.

 

Українська