Проект «Україна–Норвегія»: курс енергетичного менеджменту для військовослужбовців

20 лютого 2017 року в рамках проекту «Україна – Норвегія» з реалізації програми «Професійна перепідготовка звільнених в запас кадрових військовослужбовців ЗСУ та інших силових структур, членів їх сімей та сприяння їх працевлаштування» в Науковому містечку «Нова енергія» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу розпочалось навчання другої групи слухачів за спеціальністю  «Енергетичний менеджмент». Реалізація цього проекту, що фінансується Королівством Норвегія, вже кілька років поспіль за різними спеціальностями проходить в ІФНТУНГ за сприяння Міжнародного фонду соціальної адаптації (МФСА) та завдяки просунутим науковим та освітнім можливостям університету. Невипадково цьогорічна група слухачів спеціальності «Енергетичний менеджмент» розпочала навчання в університетському науковому містечку «Нова енергія», метою якого є формування енергоефективного суспільства та подолання проблем, пов’язаних з енергозаощадженням і енергозбереженням.

На церемонії відкриття перед слухачами і гостями виступив президент  Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов. Він поінформував присутніх, як працює програма в різних регіонах України, про її роль для зняття соціальної напруженості в офіцерському середовищі та серед вояків, що повернулись з зони АТО, в їх адаптації та членів їхніх сімей до умов цивільного життя. Важливою перевагою цієї програми є те, що курси перепідготовки є безкоштовними. Він оцінив також потужний інтелектуальний потенціал ІФНТУНГ, який допомагає слухачам не лише адаптуватись до мирного життя, а й стати успішними.

Присутніх привітали представники адміністрації ІФНТУНГ (проректор з наукової роботи і міжнародної діяльності Карпаш О. М.), Івано-Франківської обласної адміністрації (заступник голови ОДА Пасічняк І. М.). Особливий акцент у їхніх виступах стосувався соціальній адаптації учасників АТО, яким після завершення бойових дій потрібно буде реалізовуватись в цивільному житті.

Опісля розпочались організаційні моменти. З можливостями наукового містечка у навчанні слухачів присутніх познайомив Карпаш М. О. (директор НДІ НГЕ і Е). Він наголосив, що з 500 академічних годин програми «Енергетичний менеджмент» левовому частку складають дисципліни, пов’язані з енергетичною політикою,  енергетичними ринками та методами обробки інформації, енергоощадністю й енергоефективністю. В університеті над вирішенням низки проблем у цій сфері успішно працює кафедра енергетичного менеджменту та технічної діагностики.  Її завідувач – проф. Райтер П. М. запевнив, що знання слухачам передаватимуть висококваліфіковані та досвідчені фахівці, та заохотив слухачів стати активними учасники навчального процесу, перетворити його в діалог з викладачами, щоб здобути максимально необхідні знання.

Завершилась церемонія демонстрацією фільму про Норвегію, екскурсією по науковому містечку «Нова енергія» та знайомством з кафедрами та навчальними класами.

Бажаємо слухачам курсів перепідготовки успішного навчання! 

Українська