Перші кроки реалізації проєкту EnyMSW

Відповідно до плану проєкту транскордонної співпраці «Відновлення енергії з твердих побутових відходів (ТПВ) з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні (EnyMSW)» у м. Пряшів (Словаччина) відбувся перший воркшоп, організований Технічним університетом в Кошице.

В роботі воркшопу взяли участь представники проєктних груп з університетів-партнерів: Технічного університету Клуж-Напока, Університетський центр в Байа-Маре (координатор), Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (перший партнер), Технічного університету в Кошице (другий партнер). Робочу групу проєкту від ІФНТУНГ представляла доцент кафедри екології Теодозія Яцишин. До роботи семінару також були запрошені стейкхолдери.

Так, професіонали трьох престижних університетів зібрались на воркшопі, щоб обговорити перші кроки реалізації проєкту EnyMSW. У фокусі уваги було обговорення передового досвіду поводження з твердими побутовими відходами, структури програмного додатку «Електронна платформа моніторингу» для управління даними щодо адміністрування ТПВ та методами дослідження в «Маломасштабній системі термічної обробки твердих побутових відходів». Сторони також погодили наступні кроки реалізації проєкту.

Нагадаємо, що проєкт EnyMSW стартував 1 листопада цього року та фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна (HUSKROUA) 2014-2020.

Основна мета проєкту EnyMSW полягає в тому, щоб об'єднати фахівців провідних університетів транскордонного регіону з метою вивчення можливостей управління методом термічної обробки для відновлення енергії. На підставі результатів проєкту будуть опубліковані пропозиції щодо поводження з ТПВ з використанням діючих технологій термічної обробки. Реалізація цих пропозицій призведе до сталого використання навколишнього середовища в прикордонній зоні. Дослідження, які здійснюватимуться в рамках проєкту, будуть зосереджені на лабораторному аналізі, науковій документації та на практичних експериментах, щоб показати їхню практичну доцільність.

В довготривалій перспективі очікується, що застосовування термічної обробки до твердих побутових відходів приведе до ліквідації звалищ та підвищення енергоефективності.

Українська