Перспективи європейських дипломів

Вже кілька років кращі студенти ІФНТУНГ навчаються в Краківській гірничо-металургійній академії ім. С. Сташіца (AGH). Після навчального року у польському вузі українські студенти здають магістерський іспит і захищають магістерську роботу, написану польською або англійською мовами. Це, мабуть, найпростіший і найшвидший спосіб отримання диплому європейського зразка, хоча й вимагає від студентів чимало зусиль, зосередженості та часу. Однак, перспективи, які він відкриває, варті витраченого часу, коштів та сил.

Перспективами, які відкриває перед випускниками-українцями польський диплом магістра, ділиться Наталя  Гурська, студентка магістратури інженерно-екологічного інституту (директор – Мирослав Мазур). Вона однією з перших в цьому році отримала диплом магістра AGH та  знайшла високооплачувану роботу за фахом. Гурська Н. вважає, що диплом європейського зразка – шанс на хорошу роботу та достойну зарплату у майбутньому. Крім того, навчання за кордоном позитивно впливає на кар’єру, світогляд, і впевненість в собі. І цю унікальну можливість потрібно використати на повну. Багато роботодавців одностайні в тому, що диплом європейського вузу вигідно виділяє потенційних кандидатів серед інших претендентів: навчання за кордоном є доказом здатності працівника адаптуватися до нового середовища, його готовність вийти із своєї зони комфорту для того, щоб розширити свої горизонти, а сам працівник є носієм нових ідей, філософій і культур.

Під час навчання у Краківській гірничо-металургійній академії ім. С. Сташіца український студент користується всіма можливостями, які вуз пропонує своїм польським студентам: вони можуть брати участь у різних стажуваннях, практиках, конференціях міжнародних студентських організацій. Палітра пропозицій надзвичайно широка, тому активність та бажання студента – ключ до успіху.

Отримання диплому полегшує пошук роботи за фахом. Тут важливо правильно оцінити свої шанси і можливості. Перевагами є диплом польського вузу, знання кількох іноземних мов (адже українська, англійська та російська можуть бути потрібними закордоном), недоліком – візовий режим з країнами Європейського Союзу та паперова тяганина з документами. Проте, існує велика надія, що незабаром проблема візового режиму України буде подолана на державному рівні.

У пошуках роботи іноді доводиться проходити кілька спроб та етапів, серед яких резюме на сайт бажаної компанії, низка співбесід, телефонних розмов чи скап-дзвінків. І тут головне – вміння якнайкраще представити себе – молодого спеціаліста, який готовий вчитися і розвиватися. Зрозуміло, що іноді щось не вдається з першого разу, але не слід опускати руки після першої ж відмови. Наступного разу обов’язково вийде.

З кожним роком все більше наших студентів після отримання диплому успішно залишаються працювати на теренах ЄС, а це означає, що завдяки навчанню в Краківській академії Європа  відкриває свої кордони для дипломованих спеціалістів з України. Найважливіше – набратися терпіння, постійно самовдосконалюватися і використати свій шанс на європейську освіту.

За інформацією директора ІЕІ Мазура М.П.

Українська