Пасивна архітектура, енергоефективність та альтернативна енергетика — все це пропонують реалізувати в ІФНТУНГ

У рамках Програми транскордонного співробітництва «Румунія-Україна 2014-2020» відбувся робочий візит іноземної делегації з м.Ботошани (Румунія) в Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. До складу делегації входили: Каталін Флутур – Голова міста, Євген Туркану – голова управління спорту та дозвілля, Ралука Баласка – радник, відділ управління проектами, Данут Хуту – виконавчий директор управління культури та спадщини.

Програма транскордонного співробітництва «Румунія-Україна 2014-2020» передбачає розширення співпраці в різних сферах: культури, транспорту, безпеки, енергетики тощо. На сьогодні актуальним є питання «зеленої енергії». ІФНТУНГ обрано не випадково, оскільки він займає лідируючу позицію серед ЗВО щодо зниження енергоспоживання та має значний досвід у впровадження проектів з енергоефективності.

Спільне обговорення підготовки пропозицій на міжнародні конкурси проектів відбулося у Науковому містечку «Нова Енергія». Під час зустрічі керівник Наукового містечка, проф. М.О. Карпаш представив гостям свої проектні ідеї. Він зазначив, що Івано-Франківськ має усі можливості для того, щоб стати енергоефективним центром нашої держави. ІФНТУНГ та Івано-Франківська міська рада сприятимуть цьому процесу.

Максим Олегович презентував делегатам проект енергоефективного навчального корпусу «Енергетична академія». За проектом будівлю планують побудувати на території кампусу ІФНТУНГ за принципом «пасивної» архітектури. Такий будинок передбачає мінімальне споживання енергоресурсів, які потрібні для комфортних умов. «Енергетична академія» стане не тільки місцем для навчання, а й для культурного та творчого розвитку, а також своєрідною туристичною атракцією. «Пасивний будинок» буде прикладом у сфері будівництва енергоефективних закладів на загальнодержавному рівні. Також передбачається синергія з проектами міста в сфері енергоефективності, інфраструктурою ІФНТУНГ та Науковим містечком «Нова енергія».

Делагатів зацікавив презентований проект. За результатами обговорення обидві сторони прийняли рішення про подання проекту «Енергетична академія» на конкурс спільно з Івано-Франківською міською радою.

Реалізація цього проекту стане підтвердженням того, що Івано-Франківськ справді енергоефективне місто!

 

Українська