Оцінки експертів ІФНТУНГ вселяють надії в енергетичну галузь України

Про проблеми енергетичної залежності України не говорить хіба-що лінивий. Увесь вітчизняний медіа-простір заполонили  сенсації про здорожчання викопних енергоносіїв та про енергетичну безвихідь. Проблеми, звісно, є, але треба шукати шляхи для їх подолання.   Сьогодні цим викликам готові протистояти фахівці з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Університет вже тривалий час зосереджений на ефективній підготовці нафтогазових кадрів, потреба в яких існує не лише в Україні, але й в інших країнах світу. Крім того ІФНТУНГ  максимізував свої комунікаційні стратегії: провідні науковці університету консультують та працюють у якості експертів для найбільших вітчизняних нафтогазових компаній.  Вони впевнено заявляють: щоб стати енергетично незалежною, Україні слід збільшувати видобуток власного газу та нафти. А для цього потрібні чималі інвестиції, зокрема в розвідку.

За словами наших експертів, у розвідку вкладають мізерні кошти, і про це вони говорять з екранів телевізорів та зі шпальт газет:

«Для буріння глибоких свердловин треба фахівців відповідних, треба мати необхідне бурове обладнання і мати хоча б дані по тих родовищах, тих старих свердловинах, які бурилися раніше”, – розповідає завідувач кафедри буріння свердловин Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ярослав Фем’як.

«Дуже малий обсяг пошуково-розвідувального буріння в Україні. Коефіцієнт – 0,1. Ми видобули умовно один мільйон тонн палива, а доростили 0,1 мільйон тонн умовного палива. Це катастрофічна ситуація і років через п’ять-десять ми це відчуємо”, – каже завідувач кафедри геології та розвідки нафтових і газових родовищ Сергій Куровець.

Університет й надалі готовий вирішувати найскладніші завдання, ділитись своїми здобутками в енергетичній сфері та працювати на благо Вітчизни.

До слова. ІФНТУНГ 2015 року розробив  нову наукову програму «Науково-організаційні засади нарощування видобутку вітчизняних нафти й газу та диверсифікація постачання енергетичних ресурсів для підвищення енергетичної безпеки України», яка  9 червня 2015 року у Верховній Раді України була обговорена на Комітетських слуханнях на цю тему. Вона охоплює не тільки стан розвитку вітчизняної нафтогазової науки та освіти, але й спирається на значний потенціал розвитку НГК України -  масштабне впровадження технологій глибокого та надглибокого буріння тощо.

Подібні теми можна знайти за посиланнями:

http://www.galka.if.ua/na-prikarpatti-ye-zapasi-nafti-odnak-tehnologiyi-vidobuvannya-zastarili-fahivtsi-video/?fbclid=IwAR211iBnXCE99CPKA68M4vpiwwAKzJP1EOGtw525QX10cRGJQVWVjXSVGhg

https://kurs.if.ua/articles/z_audytorii__v_nadra_7_argumentiv_shchob_zdobuty_tehnichnyy_fah_i_pratsyuvaty_u_gazovydobuvniy_galuzi_69197.html

https://kurs.if.ua/news/yak_na_prykarpatti_shukayut_gaz_69117.html

https://kurs.if.ua/articles/yak_buryat_gazovi_sverdlovyny_na_prykarpatti_69195.html

https://kurs.if.ua/news/ivanofrankivskyy_universytet_nafty_y_gazu_vidznachyly_vysokoyu_mizhnarodnoyu_nagorodoyu_u_paryzhi_69163.html

https://kurs.if.ua/news/na_prykarpatti_renta_vid_gazovydobutku_perevyshchuie_zaplanovani_obsyagy_v_pivtora_razy_eksperty_ochikuyut_zbilshennya_investytsiy_u_rozvidku_i_vydobutok_67729.html

 

Українська