Ольга Бєлькова: «Україна є третьою країною в Європі за наявними покладами природного газу. І це наш величезний привілей!»

Одна з лекцій, яку сьогодні мали нагоду прослухати студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, виявилася несподівано живою і злободенною. Адже йшлося про надзвичайно важливу проблему сучасності: «Енергетична безпека як засада загальної безпеки України» - таку тему порушила член правління ІПВГ, заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки ВР України Ольга Бєлькова. З університетом її пов’язує давня співпраця: 

-2015 року ми мали зустріч з Ольгою Валентинівною на комітеті палива й енергетики, де розглядалося питання збільшення власного видобутку нафти й газу і наукові розробки в цій галузі, -розповідає проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Ліліана Гораль.- Наш університет саме виходив з низкою ініціатив, зокрема щодо розподілу рентних платежів у видобувних територіях між бюджетами різних рівнів. Вона була підтримана. І нині, коли йдеться про децентралізацію, місцеві й територіальні громади, які мають на своїй території нафту і газ, отримують відрахування рентних платежів до своїх бюджетів в розмірі  2,5 – 5 %, залежно від видобутку. А сьогодні мова - про енергетичну безпеку, бо всі ми чудово розуміємо, що енергетична безпека – це складова економічної і національної безпеки України. Без неї неможливо говорити, що держава є стабільною, захищеною…

Вибудовувати її майбутнє в умовах новітніх економічних і геополітичних загроз належатиме молоді, яка сьогодні сидить за університетськими партами, але незабаром поповнить лави дипломованих фахівців. Саме від них, в першу чергу, з огляду на специфіку університету нафтогазового профілю, залежатиме енергетичний статус держави. Яким він є зараз? Які складові енергетичної безпеки? Як розбудовувати ринок газу в Україні? Які виклики на цьому шляху?

Разом поміркувати над цими питаннями закликала студентів Ольга Бєлькова. Адже тільки думаючі спеціалісти, готові творчо переосмислювати напрацювання своїх попередників, зможуть виправити вади вітчизняної економіки, що вже багато років гальмують її розвиток. Одна із таких бід – невідповідність вимогам енергоефективності ХХІ століття. Як у них вписується Україна, яскраво ілюструє приклад, наведений пані Бєльковою:

-Україна сьогодні - серед 25 країн, які є найбільшими споживачами енергії у світі. Ми не найбільша країна за територією чи населенням, проте одна з  найбільшим енергоспоживанням. Найперша проблема – це забезпечення себе природними газом. В нас він використовується і промисловістю, і населенням на опалення. Тому для нас наявність природного газу – умова фізичного виживання. На відміну від Норвегії, яка є одним із найбільших виробників газу у світі, проте сама його не споживає взагалі. У нас також 25 місце за таким показником, як використання природного газу на одиницю ВВП. Це означає, що ми неенергоефективіні й використовуємо газ неенергоощадно. Водночас наші науковці й західні однієї думки: Україна є третьою країною в Європі за наявними покладами природного газу. І це наш величезний привілей.

Порушена проблема знайшла своє продовження під час зустрічі Ольги Бєлькової з адміністрацією та професорсько-викладацьким складом ІФНТУНГ. Йшлося про перспективи розбудови системи енергетичної безпеки України та використання наукових ресурсів держави у розв’язанні нагальних потреб її енергозабезпечення.

 

 

Українська