Один із найамбітніших проєктів програми "Велике будівництво"

Карантинне затишшя, яке, звісно, торкнулося й Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, не змінило, проте, стратегічних цілей навчального закладу, який не тільки будує сміливі плани, але й крок за кроком реалізує їх. Один із таких проєктів – реконструкція легкоатлетичного стадіону спортивного комплексу ім. Гемби А. П., що вже вийшла на фінішну пряму. Щоб особисто побачити перебіг робіт, які тут ведуться нині, до університету завітав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Васильович Федорів. Високі гості доволі часто відвідують цей об’єкт – минулого року з ним ознайомилися, зокрема, й нинішній прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (тоді голова ОДА); і президент Національного олімпійського комітету України, олімпійський чемпіон, Герой України Сергій Бубка; і ось сьогодні – новий очільник Прикарпаття.

Така увага до нього – не випадкова. Адже йдеться про частину Національної програми «Велике будівництво», ініційованої президентом України Володимиром Зеленським, що передбачає спорудження доріг та інфраструктурних об’єктів по всій країні, котрі, за задумом, мають змінити на краще якість нашого життя. Поза всяким сумнівом, розвиток молодіжного спорту на Прикарпатті повністю відповідає такій меті. А запорука нових досягнень наших спортсменів – створення потужної бази для тренувань і змагань. Власне, такою базою в регіоні має стати легкоатлетичний стадіон спорткомплексу ІФНТУНГ.

Окрім сучасних поліуретанових доріжок і газону футбольного поля з автоматичним поливом та освітленням, тут вже з’явились нові трибуни для глядачів. На порядку денному – облаштування в манежі розминочного приміщення для атлетів. Коли буде поставлено цю крапку над «і», обговорювали учасники сьогоднішньої робочої зустрічі. 

-Кошторисна вартість робіт  -  34 мільйони гривень, - зазначив Віталій Васильович. -  Вони виконувались і за рахунок Державного фонду регіонального розвитку, і за рахунок співфінансування. До повної реалізації цього амбітного проєкту не вистачає 8,5 млн. грн.: п’ять передбачено з Державного фонду регіонального розвитку, а 3,5 -  частина місцевого бюджету або самого закладу. Тому виглядає так, що відкриття стадіону – дуже близько, але всі питання треба якнайшвидше врегулювати.  Стадіон займає за площею друге місце в Україні і , будучи сертифікованим, зможе приймати міжнародні змагання. Тому цей об’єкт для нас пріоритетний.

Наскільки саме, можна уявити, взявши до уваги заплановані головою ОДА щоденні й щотижневі наради щодо обсягу виконаних робіт і фінансування його реконструкції.

Ректор ІФНТУНГ Євстахій Іванович Крижанівський зазначає, що фінансове питання наразі стоїть гостро, але університет не може допустити зриву такого важливого проєкту, в який вкладено не тільки кошти:

- Оскільки зараз є багато проблем у плані ефективного використання енергії, мінімізації енергетичних затрат, наші фахівці технічних напрямів тут реалізують дуже серйозні інженерні ідеї. Тому, думаю, цей комплекс буде зразковим у плані енергоефективності, його наводитимуть як енциклопедичний приклад досягнення оптимальних енергозатрат. Загалом сьогодні ІФНТУНГ має найкращі їх показники на одиницю площі. Якщо раніше студенти виходили на вулицю, бо починалася зима, а місто не включило опалення, не маючи лімітів, то тепер ми настільки незалежні, що навіть якби сніг впав у липні, ми могли б забезпечити тепло. Наприклад, температура минулої зими була висока, тож ми зекономили 5,5 млн. грн. Частину повернули державі, а частину скерували на інші потреби. За рахунок цього розвиваємось. Прагнемо зробити для студентів умови навчання в  ІФНТУНГ привабливішими, ніж за кордоном. Тому вартість навчання в нас конкурентна, а якість дуже висока.

До слова, реконструкція легкоатлетичного манежу виявилась додатковою нагодою для чудової практики студентів університету, які, відповідно до обраних спеціальностей, можуть брати в ній безпосередню участь. Зокрема, це неоціненний досвід для вихованців кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки, студентам можна долучитися й до діагностики опалювальної системи розминочного приміщення. Це той випадок, коли теорія іде пліч-о-пліч із практикою. Власне, тому випускники ІФНТУНГ і цінуються на ринку праці. Голова ОДА В.В.Федорів якраз відзначає їхню запитаність на підприємствах Прикарпаття й не тільки:

-Наша область має перспективи видобутку вуглеводнів, постійно розвиваються технології, це підтверджується і кількістю робочих місць на таких підприємствах, і кількістю сплачених податків.  А ІФНТУНГ є ключовим у галузі нафтогазового видобування. Але бачу його як основний навчальний заклад України із підготовки фахівців широкого профілю – економістів,  виробничників. Розвиток і нормальне функціонування ІФНТУНГ є пріоритетним. Цей навчальний заклад точно потрібен Україні. Він передовий у сфері вищої освіти і повинен розвиватися також в плані підготовки спеціалістів для нафтогазової промисловості не лише України, але й інших країн світу. Сьогодні тут навчаються студенти, які отримують визнаний багатьма організаціями диплом. Я особисто знаю чимало людей, які після навчання в ІФНТУНГ працюють в Кувейті, в Арабських Еміратах. Це реально потужний університет.

До речі, й сам Віталій Васильович свого часу його успішно закінчив: має два дипломи ІФНТУНГ – як випускник економічного факультету і як магістр державної служби. Студентські роки в далеких 1990-х згадує з усмішкою:

-Вони загартували мене в плані виживання, навчили, що надіятись треба тільки на себе. Вдячний долі за наших наставників. Досі пам’ятаю, як наш декан, Василь Дмитрович Никифорук, напучував, що вчитися ми маємо так, аби на кафедрі нас не знали, в тому сенсі, щоб ми не створювали проблем і виконували всі вимоги. Тож відомий я став вже після університету, коли почав підніматися фаховими щаблями.

Нині ж Віталій Васильович і сам бере участь в розбудові своєї альма-матер. Вона щодня змінюється. І сьогоднішня зустріч у спорткомплексі ІФНТУНГ незабаром матиме продовження – очікується, що вже на початку навчального року реконструйований легкоатлетичний комплекс буде не впізнати, і 21 вересня, гості тут зберуться із двох святкових нагод – Дня університету та відкриття стадіону.

Українська