Німецький професор-економіст знайомив викладачів і студентів ІФНТУНГ з досвідом Німеччини у сфері енергетики та економіки

23 червня 2016 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти  і газу  відбулась лекція доктора економічних наук,  професора Технічного університету м. Дрезден Георга Мільбрадта (прем’єр-міністра федеральної землі Саксонія у відставці) на тему «Досвід Німеччини у сфері енергетики та економіки. Трансформаційні процеси використання відновлювальних джерел енергії».

Професор Георг Мільбрадт вперше прибув на Прикарпаття з офіційним візитом у рамках проекту «Консультаційний фонд впровадження реформ» німецької спілки з міжнародної співпраці (GIZ Україна). До нього долучилась й експерт з питань економічного розвитку проекту Тетяна Венцель. Напередодні високий німецький гість, який  має великий досвід управлінської роботи (Третейський суддя з тарифних переговорів у сфері державної служби при Федерації та Об’єднанні асоціацій роботодавців (2010р.); Голова Фундації «Форум Федерації», (Канада. 2013р.), спілкувався з івано-франківською громадськістю у приміщенні Івано-Франківської ОДА, наголошуючи на питаннях децентралізації, місцевого самоврядування, удосконалення системи управління державними фінансами задля сталого економічного розвитку.

У вступному слові проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Дзьоба О. Г. висловив задоволення щодо презентації професором Г. Мільбрадтом енергетичного досвіду Німеччини, оскільки ІФНТУНГ спеціалізується у сфері розвитку енергозберігаючих технологій, ініціює вирішення питання енергонезалежності країни на державному рівні. Доповідь-презентація (тисни тут) німецького гостя викликала жваве обговорення серед присутніх викладачів, аспірантів та студентів університету, оскільки професор піднімав актуальні питання використання альтернативних (відновлюваних) джерел енергії – вітрових та сонячних електростанцій, біомаси, геотермії).  Адже Німеччина намагається відмовитись від викопних енергоносіїв або зменшити обсяги їх споживання та замінити на відновлювальні. Адже попри те, що такий проект сприятливо впливає на екологію цілих регіонів – зменшуються шкідливі викиди в атмосферу, залишаються проблеми технічного характеру (транспортування енергії, акумулювання для збереження тощо) та економічні (фінансування та дотації енергетичних проектів з відновлювальними джерелами енергії).

На завершальному етапі зустрічі були висловлені сподівання на подальшу  плідну співпрацю між ІФНТУНГ та GIZ Україна. Гості відвідали тренажерний буровий центр, науково-дослідні лабораторії та Геологічний музей ІФНТУНГ. 

     

Українська