Норвезькі секрети енергетики

Сьогодні в науковому містечку «Нова енергія» ніде було яблуку впасти, стільки тут зібралося студентів і викладачів, аби послухати  професора Нордичного університету (Бодо, Норвегія) Петера Норе, який відвідав Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу в рамках програми співробітництва між нашими навчальними закладами.

Заплановані лекції охоплюють проблеми світової енергетичної системи й ті, що стосуються Арктики, висвітлюють особливості нафтової та газової промисловості Норвегії й електроенергетики, а також присвячені Норвезькому нафтовому фонду. Старт – дуже вдалий: повний аншлаг! Воно й зрозуміло, адже нині саме життя висуває на порядок денний науковців питання, які годі оминути. Деякі з них ми попросили прокоментувати пана Петера.  Він поділився своїм баченням перспективи розв’язку енергетичних проблем людства в найближчому часі, допоки вони не завдали непоправної шкоди довкіллю й не спричинили незворотних змін у природі:

-Власне, ключова думка, яку хочу донести, полягає в тому, що існує багато дій, які слід виконати. Немає одного єдиного вирішення всіх проблем. Все має діяти в єдності – технології, державна політика й наша особиста поведінка – кожного зокрема.

Власне, цьому перехідному етапу від енергетики сьогодення й майбутнього пан Петер приділив нині особливу увагу. Адже саме студентам ІФНТУНГ, з огляду на специфіку їхньої майбутньої роботи в цій галузі, належить свого часу долучитися до розв’язання її проблем. Тож це їхня місія – і професійна, й суспільна, як молодого покоління, в руках якого – мабутнє планети. Можливо, воно й видається песимістичним, але пан Петер звертається до всіх нас:

-Не здавайтесь! У даний момент контроль зміни клімату видається складною справою. Проте весь існуючий досвід свідчить, що це можливо. Й коли нові енергетичні системи почнуть впроваджуватись й розвиватись, це відбуватиметься дуже швидко. Тож я оптимістичний щодо світу й наших можливостей.

Українська