На кафедрі буріння нафтових і газових свердловин завершився практично-лабораторний тренінг для фахівців ПАТ «Укргазвидобування»

03-07 липня 2017 року в лабораторії бурових промивальних рідин кафедри буріння нафтових і газових свердловин (завідувач кафедри буріння – проф.  Ігор Чудик) Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу   проходив   практично-лабораторний тренінг  для  фахівців  ПАТ «Укргазвидобування». Учасниками цього 5-денного заходу стали  фахівці бурових відділень філії БУ «Укрбургаз»: Сергій Хомяков та Амеліна Ірина (Шебелинське ВБР), Євген Метельков та Євген Хорешко (Хрестищенське ВБР), Наталія Корнієнко та Богдан Златоверх (Полтавське ВБР) та Олег Мельник (Стрийське  ВБР).

 Викладачі кафедри – проф. Михайло Мислюк та доценти Василь Колісник і Володимир  Богославець    навчали    протягом 5-ти днів практичним  компетенціям приготування  бурових промивальних рідин (БПР),  їх хімічної обробки  та проведення лабораторних аналізів БПР згідно стандартів Американського нафтового інституту (АРІ). Акцент під час тренінгу   було також зроблено на практично-технологічних розрахунках, з якими доводиться систематично мати справу інженерам-технологам  з   глинистих розчинів. Розглядались також питання хімії глин, забруднення та  очищення промивальних рідин від вибуреної породи.  Не залишились поза увагою  тренінгу й  методи визначення реологічних властивостей бурових розчинів та  сучасні методики для обробки даних ротаційної віскозиметрії,  які  презентував  учасникам тренінгу    проф. Михайло Мислюк. В останніх двох днях тренінгу  взяв активну  участь начальник відділу бурових розчинів управління бурових сервісів департаменту буріння ПАТ «Укргазвидобування» Володимир Мачишин.  В своїх презентаціях він  ознайомив фахівців з реальними перспективами отримання нового обладнання для очищення БПР та його ефективного використання в процесі буріння свердловин.  Під час обговорення  дискусійних питань  з вибору необхідних хімічних реагентів  до БПР висвітлювалися, в першу чергу,  реальні потреби та  фактичні  запити відділень бурових робіт, які  повинні  формуватися на ринковій  вартості хімічних реагентів та їх корисно-ефективного впливу на  зміну  технологічних параметрів розчину та собівартість бурових робіт.  

Завершився тренінг  випускним кваліфікаційним іспитом, за результатами якого будуть видані сертифікати. 

     

Українська