На вістрі передової науки

За сприяння Національного центру «Мала академія наук України» спільно з Європейською організацією ядерних досліджень СЕRN з 22 по 28 квітня 19 фахівців з різних куточків України взяли участь у стажуванні в найбільшій лабораторії фізики високих енергій (Женева, Швейцарія). Навчання відбулось у рамках програми НЦ МАНУ про підвищення кваліфікації викладачів.

Серед небагатьох учасників стажування — доцент кафедри програмного забезпечення автоматизованих частин Храбатин Роман Ігорович.

Роман Ігорович зазначає, що програма навчання була дуже насиченою. Зокрема, під час перебування в CERN, українським фахівцям було прочитано курс лекцій про принципи проведення досліджень, стан та перспективи передової науки, окрім того відбулись зустрічі з провідними науковцями. Також українські викладачі відвідали низку лабораторій, зокрема різноманітні прискорювачі елементарних частинок, детектори, фабрику антиматерії, дата центр та центр управління, відвідали музеї та бібліотеку, власноруч зібрали прилад для виявлення елементарних частинок тощо.

Безсумнівно, завдяки перебуванню в CERN всі члени української делегації отримали неоціненний досвід та знання щодо передових досягнень науки, якими поділяться зі своїми співробітниками, учнями та студентами, надихаючи їх до наукової роботи.

Зазначимо, що набуття Україною статусу асоційованого члена в CERN (05 жовтня 2016) надає унікальну можливість для українських учених отримувати досвід участі у передових дослідженнях, працювати в CERN у якості співробітників та брати участь у програмах розвитку кар’єри. Також це розширює доступ до проектів та освітніх програм CERN, сприяє підвищенню ефективності наукових розробок і підготовки наукових працівників вищої кваліфікації. Тому, відзначимо, що такі навчання на базі CERN мають потужний вплив на формування інформаційного та професійного поля України.

 

Довідково. CERN, Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) — міжнародний дослідницький центр європейської спільноти, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій.

Ідея заснування CERN належить французькому фізику Луї де Бройлю. Офіційним днем народження CERN вважається 29 вересня 1954 року, коли 12 країн-учасниць ратифікували угоду про її заснування.

Сьогодні на експериментальному обладнанні CERN працює близько 12000 дослідників 80 національностей із 500 наукових центрів і університетів — це половина всіх фізиків — дослідників мікросвіту. З 2016 р Україна є асоційованим членом в CERN.

CERN має в своєму розпорядженні цілу низку прискорювачів заряджених частинок, найбільший з яких великий адронний коллайдер (ВАК) — прискорювач заряджених частинок на зустрічних пучках, призначений для розгону протонів і важких іонів (іонів свинцю) і вивчення продуктів їх зіткнень. ВАК є найбільшою експериментальною установкою в світі.

Окрім того, CERN вніс суттєвий вклад у розвиток інформатики. В ньому зародилася технологія всесвітньої павутини (www) і був створений протокол HTTP.

 

Українська