На варті історичних пам'яток Івано-Франківська викладачі та студенти-архітектори ІФНТУНГ

Сьогодні, 3 травня, у палаці Потоцьких – історичному серці Івано-Франківська, надзвичайно людно. Особливо багато молоді, що прийшла сюди з твердим наміром реанімувати – повернути до життя архітектурний шедевр міста, який має всі шанси стати його візитівкою поруч з розкішною ратушею. Ці молоді люди – викладачі та студенти-архітектори Інституту архітектури, будівництва та енергетики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, які вирішили креативно привітати Івано-Франківськ з Днем міста,  презентуючи виставку архітектурних проектів, присвячених  збереженню та розвитку історичної пам’ятки XVII-XVIII ст. – Палацу Потоцьких. Вони представили результати понад 10-річної роботи студентів, викладачів, випускників кафедра архітектури та містобудування  над проблематикою виживання та функціонування комплексу Палацу Потоцьких та цінної історичної забудови м. Івано-Франківська.

Знакова назва виставки – «Архітектура поза часом. Палац Потоцьких – минуле і майбутнє» підкреслила змістовність проектів у пошуку креативних ідей, які б посприяли порятунку палацу та повернули йому роль ключового об'єкту в історичному середмісті колишнього Станиславова. Студентські ідеї спрямовані на реставрацію, ревіталізацію та пристосування цінної архітектурної спадщини міста до актуальних громадських функцій.

Захід, на якому зібралось чимало зацікавлених осіб – керівник КП ПІК ПАЛАЦ Гайдар В. Г., заступник міського голови Вітенко М. І., проректор з науково-педагогічної роботи Куровець С. С., директор ІАБіЕ Мазур М. П. викладачі кафедри архітектури та містобудування (завідувач – Лукомська З. В.), керівник Івано-Франківської обласної організації Національної спілки архітекторів України Капак М. М., студенти, магістранти, випускники, містяни, почався бароковою музикою у виконанні квартету «Quadro corde».

Викладачі та міські чиновники згадують, як повертали громаді Палац та як відчайдухи – викладачі й студенти-архітектори ІФНТУНГ пробирались на терени палацу, випрошували дозволи, потрапляли у хащі в центрі міста. 

Сьогодні Зоряна Лукомська пишається: «Інвентаризація будівель, інші напрацювання, які беруть початок з 2008 року, це все зроблено невтомною працею наших викладачів, студентів за підтримки міської ради. Сьогодні ми щасливі, що такий скарб повернувся  у лоно міста. І університет невтомно працює над тим, щоб наша молодь вчилась берегти своє коріння. Представлені проекти – яскраве свідчення того, що нам це вдається».

Організатори та гості діляться спогадами й думками. Автори проектів розповідають про те, чому зацікавились власне цією темою. Вони – випускники Чоповська В., Мисик Я., магістранти Сербин А., Максимців О., одностайні у своїх переконаннях, що основна мета всіх проектів – це зберегти архітектурну пам’ятку для міста, яка повинна стати магнітом для туристів.

Фахівці високо оцінюють презентовані роботи. В кулуарах ходять чутки,  що проекти настільки зрілі, що мають високі шанси лягти в основу реконструкції комплексу. І це – заслуга кафедри архітектури і містобудування ІФНТУНГ, викладачі якої постійно розвиваються самі, передають студентам професійні знання та вміння, а ще вчать працювати в команді задля шляхетної мети – збереження історії рідного міста. Велика їм за це дяка і шана!

А ми знайомимо університетську спільноту з представленими проектами і запрошуємо познайомитись з ними на виставці у Палаці Потоцьких (вул. Шпитальна, 5), яка триватиме до 31 травня:

  1. Кирчей Роман «Реконструкція будинку по вул. Шпитальна, 5 (хірургічний корпус комплексу споруд палацу Потоцьких)»;
  2. Шевчук Михайло «Регенерація фрагментів фортифікаційної системи ХVІІ-ХVІІІ ст.»;
  3. Стьоганцева Олександра «Реконструкція солодового цеху та регенерація частини бастіону Станиславівської фортеці»;
  4. Хмельовський Юрій «Проект реставрації будинку по вул. Січових Стрільців, 18 з пристосуванням під музей міста Станиславова»;
  5. Симак Наталя «Реконструкція будинку за адресою вул. Старозамкова, 2»;
  6. Кобельник Дмитро «Реконструкція будинку на пл. Ринок, 7»;
  7. Петришин Христина «Реконструкція історичного будинку по вул. Січових Стрільців, 18»;
  8. Лукомська Зоряна, Лукомська Галина, Василів Христина, Шевчук Михайло, Прокопців Павло «Ознакування цінних об'єктів Станіславівської фортеці ХVІІ-ХVІІІ ст."
  9. Гошта Христина «Реставрація фасадів споруд колишнього палацу Потоцьких з пристосуванням їх під музейно-виставковий комплекс»;
  10. Шевчук Ірина «Реставрація фасадів та пристосування споруд колишнього палацу Потоцьких під освітньо-розважальний комплекс» та «Центр мистецьких комунікацій на території колишнього палацу Потоцьких»;
  11. Савж Роман, Макаренко Максим, Кепещук Мирослав, Петровська Ярина «Натурні обстеження 2018 року палацу Потоцьких»;
  12. Паркулаб Тарас «Офіцерський клуб палацу Потоцьких по вул. Шпитальна 5»;
  13. Прокопців Павло «Ознакування та музеєфікація історико-архітектурної спадщини XXII-XVII століття»;
  14. Чоповська Вікторія «Інтерактивний громадський простір на території колишнього палацу Потоцьких»;
  15. Мисик Ярослав «Концепція ревіталізації території прилеглої до колишнього палацу Андрія Потоцького».

Фотозвіт оновлюється.

 

 

 

 

Українська