Науковому містечку «Нова Енергія» - 4 роки!

Цього тижня свій День народження відсвяткував не тільки Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Чотири роки назад, 21 вересня, на базі ІФНТУНГ відкрився унікальний музей науки, аналогів якому немає в Західній Україні, - Наукове містечко «Нова Енергія», яке для багатьох зараз асоціюється з експериментами, інноваціями та цікавими науковими програмами.

                                                                    Містечко, де живе наука

Більше 65 тис. відвідувачів, понад 1500 екскурсій у науковому музеї, майже 700 наукових шоу – це все результати діяльності наукового містечка «Нова Енергія» за 4 роки!

«Нас дуже часто порівнюють з Коперником. І ми не ображаємося, навпаки - це приємно, а особливо, коли так говорять делегації та відвідувачі з Польщі. Насправді, географія відвідуваності «Нової Енергії» вражає. У науковому містечку побували гості не лише із Західної України, а й з багатьох куточків України. Канада, Норвегія, Туреччина, Голандія, Судан і це не повний перелік відвідувачів з 4 континетів  нашої планети» - розповідає проректор з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш.

Протягом 4 років існування Наукове містечко «Нова Енергія» зі стартапу перетворлось на потужний освітній центр, який залучає до науки та займається активною профорієнтаційною роботою молоді, відкриває для них цікавий світ технічних наук в ІФНТУНГ. Тут можна навчатися, експериментувати та доторкнутися до наукових відкриттів і фізичних законів через музейні інтерактивні експонати, яких налічується понад 50.

Науковий театр

За 4 роки існування команда «Нова Енергія» створила 4 унікальні наукові шоу, аналогів яким немає в Україні, адже для їх проведення потрібне спеціальне обладнання та дуже дорогі реактиви. Наукове шоу високих напруг «TESLA ENERGY SHOW», шоу вогню «ALLхімія», шоу наднизьких температур «Шостий елемент» та шоу кисню «Oxy show» – це наукові перформанси, де блискавки на трансформаторі Ніколи Тесла сягають 1,5 м, залізо добувається за температури 2500 ᴼС, а в залі температура падає до -196 ᴼС.

STEAM для всіх

Загалом, освіта для дітей у Науковому містечку - це STEАM за принципами EDUTAINMENT (навчання через гру) та LEARNING by DOING (навчання через практику та експерименти); це навчання після школи, яке готує учнів до успішного працевлаштування в майбутньому. На сьогодні є також можливість навчатись на 15 курсах за напрямами: ІТ-освіта, практичні науки, архітектура та дизайн, інженерія. На базі містечка також організовуються інтерактивні наукові кемпи для дітей, майстер-класи, де вдало поєднуються розваги та навчання.

Нова Енергія є філіалом для проєкту #дівчатаSTEM, який спрямований на подолання гендерних стереотипів при виборі професії, а також на підвищення віри дівчат у власні здібності та можливість побудувати STEM кар’єру в Україні. Наукове містечко відкриває для дівчат можливості їх реалізації в так званих «чоловічих» спеціальностях, що зменшує гендерний розрив в суспільстві та наближає нас до європейського рівня. 

Перші молодіжні стартапи

Важливим принципом STEAM підходу в освіті є проєктне навчання, яке використовується і в Новій Енергії. Учні наукового містечка є призерами стартап-конкурсів, де на рівних умовах з дорослими «виборюють» фінансування для реалізації своїх проєктів. До прикладу, учень наукового містечка Даня Луцась .виграв грант від Івано-Франківської міської ради на проєкт «Розумна парасолька» (http://bit.do/fJJoV ) Також протягом останніх двох років в Новій Енергії тривав проєкт «Школа передових технологій», у рамках якого 18 відібраних за мотиваційними листами старшокласників Івано-Франківської області навчалися ІТ, 3D моделюванню та друку на 3D принтері, енергоефективним технологіям. За результатами навчання учні розробили свої стартапи та отримали фінансування на їх реалізацію. (http://bit.do/fJJo8, http://bit.do/fJJpj)

Проєкти та сталий розвиток

Сталий розвиток суспільства, енергоощадливість та енергосвідомість – популярний напрям навчань для дорослих. Тренінги з енергоефективності, які проводять викладачі ІФНТУНГ, відвідують представники ОТГ, ОСББ, приватних та державних підприємств, а також пересічні свідомі громадяни.

Участь у різноманітних українських та міжнародних проєктах дозволяє розвиватися, досягати нових горизонтів, робити якісну освіту європейського зразка доступною.

 «Думай. Досліджуй. Дій» - це гасло «Нової Енергії». Спонукати дітей досліджувати світ, навчити їх вчитися! Бо це навик, який потрібен кожній людині в сучасних умовах розвитку технологій. Дорослі так само навчаються глобальним принципам сталого розвитку, щоб майбутні покоління мали можливість жити не в гірших умовах, ніж ми сьогодні. У Науковому містечку «Нова Енергія» знають як досягти таких цілей. Велика мрія та клопітка праця перетворили Наукове містечко «Нова Енергія» на потужний освітній центр на перетині науки, гри та сучасних технологій.

 

Українська