Навчання… як найкращий подарунок

Цю дату наразі не знайдеш в українському календарі професійних свят – на наших теренах воно ще не вкорінилося. Але у світі широко відзначають Міжнародний день економіста. Тож на кафедрі прикладної економіки  Інституту економіки та менеджменту Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вирішили не пасти задніх, а долучитися до доброї традиції його святкування – тут  воно відбувається вже другий рік поспіль дуже цікаво й нестандартно. Адже в центрі події… - навчання як подарунок. Так, ви правильно зрозуміли. Саме подарунок, а не щоденна рутина. Бо як інакше можна сприймати чудову нагоду поспілкуватися з фахівцями, які досягли у твоїй сфері діяльності вершин, про які й сам мрієш? Секрети їхнього успіху ще не описані в спеціальній літературі, але про них можна довідатися особисто.

Тож сьогодні студенти й викладачі кафедри прикладної економіки покинули навчальні аудиторії й вирушили до інноваційного центру «Промприлад. Реновація», який постав на місці зруйнованих і занедбаних корпусів відомого колись на весь СРСР підприємства. У свій час його продукція експортувалась у 68 країн світу, і створювали її вмілі руки п’яти тисяч працівників. Однак індустріальний гігант області не став винятком у переліку «економічних див», що відбувалися в «лихих 1990-х роках», і розділив долю багатьох інших підприємств важкої та легкої промисловості, наказавши довго жити.

Новим поворотом у його долі стало утворення на території колишнього заводу інноваційного центру, який за кілька років заявив про себе як оригінальний проект у царині імпакт-інвестування, що передбачає і позитивний соціальний вплив на місто й регіон, і отримання дивідендів.  Саме історія про те, як поєднати успішний бізнес та соціальну користь, опинилась у фокусі зустрічі студентів і викладачів ІФНТУНГ із представниками центру. Завідувачка кафедри прикладної економіки Уляна Бережницька пояснює:

- Нам цей проект цікавий з декількох причин: по-перше, він довготривалий; по-друге, йдеться про інтелектуальне соціальне підприємництво, де працює імпакт-інвестування, тобто кожен  охочий може інвестувати в нього; окрім того, він дуже динамічно розвивається. Тому ми вирішили запропонувати своєрідну співпрацю – допомагати цьому проекту своїми студентами, щоб вони ходили сюди на практику. Можливо, знайдуть себе тут і будуть працевлаштовуватися. До речі, такі підприємства з іноземними інвестиціями нам цікаві, оскільки кафедра прикладної економіки планує вже наступного року відкрити освітньо-професійну програму «Міжнародна економіка», а вже цього року на спеціальність «Економіка», де запроваджено англомовну програму навчання, до нас вперше вступила іноземна студентка з Беніну. Загалом майбутнє – за підприємствами, які працюють з іноземними інвестиціями, з прогресивними проектами, тому цього року ми обрали саме такий формат відзначення Дня економіста – зустріч із практиками, котрі знають всі нюанси їх організації.

Про секрети успіху проекту «Промприлад. Реновація» гостям розповіла його координатор з маркетингу й комунікації Рената Налисник. Звісно, в одну годину не вкладеш всю історію кількарічного перетворення промзони в осерді Івано-Франківська на інноваційний центр, що працює в напрямку нової економіки, неформальної освіти, сучасного мистецтва й урбаністики; й не даси відповідь на всі запитання, які виникають після його відвідин, але це – та зустріч, яка дає потужний поштовх власним ідеям молодих економістів, котрі вже зі студентської лави можуть міркувати над власними стартапами, й долучатися до проектів, що відповідають їхнім вподобанням; і до громадської діяльності, яка прокладає місточки до реалізації таких планів. Саме на це звернула увагу вихованців Інституту економіки та менеджменту проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Ліліана Гораль, яка, вітаючи студентів і викладачів кафедри із професійним святом, підкреслила:

-Ваше перебування сьогодні на «Промприладі», можна вважати  доданою вартістю до освіти. Тому що Юрій Филюк (виконавчий директор та ініціатор проекту – ред.) закінчив наш університет; Володимир Радевич, урбаніст, який є ініціатором велопроектів, - студент нашого інституту; і фактично в кожному із цих залів є випускники ІЕМ. Тож, оскільки ви в Університеті нафти і газу вивчаєте економіку, в майбутньому матимете значну додану вартість від ваших знань, реалізуючи їх на таких об’єктах, як «Промприлад. Реновація». До речі, ви чули, що Юрій Филюк починав з AIESEC і досяг великих вершин. А кожен із вас може бути його учасником, оскільки це – міжнародна організація студентів. Тому настійно вам рекомендую думати не лише про навчання, але й про свою соціальну функцію, яка виявляється, зокрема, в участі в AIESEC . І хотіла б закцентувати увагу на ваших стартапах. Зможете реалізувати себе в цьому просторі тільки тоді, коли будете мати добру, креативну ідею.

Це підтверджують і приклади, наведені Ренатою Налисник:

-В нас є певна концепція «Промприлад. Реновація»  і нам надзвичайно важливий баланс економічних і соціальних функцій. Якість кожного з наших резидентів має бути дуже високою, тобто якщо це економічна функція, то вони мають виготовляти класний продукт, який більше ніхто не робить, або займатися тим, чим досі ніхто не займався, якась інновація. Якщо це соціальні функції, то також якісні, які самі себе забезпечуть, вирішують певну соціальну проблему і створюють додану вартість. У нас є те, чого ніде в країні немає: в «Промприлад. Реновація»  знаходиться управління інвестиційної політики Івано-Франківського міськвиконкому. Це перший прецедент в Україні, коли управління або департамент переїжджає кудись. А чому? Бо вони розуміють, що «Промприлад» зараз є найбільшим інвестиційним проектом міста, і де ж їм іще бути, як не тут.

З бізнесами, які оселилися під дахом інноваційного центру, студенти й викладачі кафедри прикладної економіки, мали змогу ознайомитися під час трьох екскурсій, що розійшлися його корпусами. День економіста приніс для них чимало подарунків – відзнаку кафедри від ректорату за креативний підхід до професійної підготовки студентів; спілкування з колегами-практиками, яке обіцяє стати початком перспективної співпраці; і, безперечно, натхнення, із якого народжуються найсміливіші ідеї, що змінюють світ.

 

Українська