Міжнародна конференція "Перспективи науково-технічного та інноваційного співробітництва ЄС та країн Східного партнерства в галузі енергетики"

12-13 жовтня 2015р у Мінську пройшла міжнародна конференція «Перспективи науково-технічного та інноваційного співробітництва Європейського союзу та країн Східного партнерства в галузі енергетики». Вона стала одним з найбільших заходів проекту ЄС «Мережа міжнародного науково-технічного співробітництва для країн Східного партнерства» (IncoNet EaP) в Білорусі. Завдання проекту полягає в розширенні діалогу ЄС-Східне партнерство в галузі науково-технічної та інноваційної політики за трьома пріоритетними напрямками: клімат і природні ресурси, енергетика і здоров'я.

Організаторами конференції виступили

  • Регіональний центр інформації та наукового розвитку, Будапешт, Угорщина (RCISD)
  • Центр регіональних і міжнародних досліджень та сприяння в галузі науки, технологій та інновацій, Афіни, Греція (CeRISS)
  • Білоруський інститут системного аналізу та інформаційного забезпечення науково-технічної сфери Державного комітету з науки і технологій Республіки Білорусь, Мінськ, Білорусь (БЕЛІСА).

Конференція зібрала 128 експертів, які представляли 81 організацію з 15 країн Європи (Австрія, Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Угорщина, Німеччина, Греція, Грузія, Ісландія, Молдова, Польща, Франція, Туреччина, Швейцарія, Україна), ряду відділу міжнародних організацій (організації системи ООН, Центрально-Європейська ініціатива, Енергетична хартія, Європейський банк реконструкції та розвитку), а також з Європейської комісії та тематичних європейських технологічних та інноваційних платформ.

Серед учасників - представники органів управління, які координують політику у сфері науки, інновацій, енергетики, міжнародного наукового співробітництва на національному рівні та на рівні ЄС, міжнародних організацій, великих міжнародних проектів у сфері енергетики, громадянського суспільства, а також науковці та представники бізнесу. Третина учасників - жінки.

Виступи відкрила Карина Фіркавічуте (Karina Firkaviciute), представник Генерального директорату з науки та інновацій Європейської комісії з доповіддю про основні напрями досліджень, фінансованих ЄС, і інструментах їх підтримки. Далі учасники презентували поточні міжнародні стратегії, ініціативи та програми, що діють в регіоні Східного партнерства, починаючи з багатосторонніх ініціатив ООН і великих проектів, що фінансуються ЄС, і завершуючи двосторонніми проектами між країнами ЄС та Східного партнерства, а також національними програмами держав Східної Європи. Друга частина була присвячена обговоренню проблем інноваційної діяльності в країнах Східного партнерства і перспективних напрямків співпраці з Євросоюзом.

Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в роботі конференції взяв участь доц. к.т.н., Воронич Артур Романович – завідувач відділу міжнародних зв’язків, по-сумісництву координатор НПК в ІФНТУНГ по напрямку «Енергетика» програми «Горизонт 2020». Воронич А.Р. модерував засідання панелі по презентації проектів в сфері енергетики, сесії ІІ: Деякі результати проекту IncoNet Eap і досвід інших проектів і досліджень в країнах Східного партнерства. Також брав участь від України в панельній дискусії по проблемах інноваційної діяльності, яка є  наслідком інноваційної політики та по спільних пріоритетах між країнами Східного партнерства

Є продуктами інноваційної діяльності За підсумками конференції будуть розроблені рекомендації по розширенню науково-технічного та інноваційного співробітництва у сфері енергетики. До кінця поточного року вони будуть запропоновані для включення в діючі та формуються програми й інструменти фінансування зацікавленим організаціям, міжнародним донорам і національним органам державного управління в країнах-членах ЄС та державах Східного партнерства

З презентаціями з конференції Ви можете ознайомитися за посиланням

Більше інформації на сайтах:

Фото з конференції

 

Українська