Можливість повірити в диво

Дуже швидко сплив час навчання для слухачів курсів «Основи комп’ютерної грамоти», запропонованих Івано-Франківським міськвиконкомом та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу особам пенсійного віку та власникам карток івано-франківця. Минуло трохи більше місяця, відколи в Центр розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» ІФНТУНГ, прийшли нові курсанти – кожен зі своєю мотивацією до навчання, зі своїми сподіваннями на майбутні результати. І ось сьогодні – отримали сертифікати, що засвідчують їхні знання та вміння.

Подія ця зібрала в «Бізнес-Інкубаторі» представників міської влади, керівництво ІФНТУНГ, викладачів та випускників, які жваво обговорюють курс, що минув, і будують неабиякі плани на майбутнє. Мирон Дзебій мріяв оволодіти комп’ютером – він йому потрібен для роботи. Дуже гостро відчув: це – вимога часу. Тепер замислюється над поглибленням своїх знань. А ось Микола Болехан – пенсіонер. Проте впевнений: «Треба рухатися вперед, йти в ногу із суспільством. Важливо опанувати роботу в Інтернеті, тоді все інше можна там знайти й вчитися далі самотужки. Головне знати, що саме й де шукати». Серед більш досвідчених користувачів - Богдан Прокоп, однак і в нього було багато запитань до викладачів. На курсах – вдосконалив свої навички. У захваті від роботи з програмою «Excel», яку збирається використовувати для комунальних розрахунків.

Все це свідчить про надзвичайну актуальність курсів. Про їх результати й перспективи розповідає проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Гораль Л.Т.:

- Маємо дуже хороший досвід  співпраці з міською владою в таких соціальних проектах. Три із них – з перепідготовки воїнів АТО (компютерне програмування). Ще три - з навчання людей похилого віку основам комп’ютерної грамоти: в такий спосіб залучаємо їх до активної участі в різноманітних електронних проектах. Адже відбувається електронне голосування за бюджет міста, оформлення карток івано-франківця, які дають право на безкоштовний проїзд у транспорті. Також він допомагає людям похилого віку більше орієнтуватися в житті міста, зокрема в оплаті комунальних послуг через ЦНАПи, в банківській системі, робить їх більш відкритими й полегшує доступ до різних соціальних послуг. Будьмо відверті: до курсів наші слухачі були значно обмеженішими в цих функціях. А тепер маємо надзвичайно добрі відгуки й уже на весну – заяви від близько сотні бажаючих продовжувати або починати таке навчання.

Поки спілкуємося з п.Л.Гораль, випускники курсів, один за одним підходять до неї з питанням, як і коли можна продовжити навчання, цікавляться програмою курсів, які плануються надалі. Новини – обнадійливі:

- Якщо буде така потреба, ми готові поглиблювати знання наших слухачів, - відповідає Ліліана Тарасівна. – Але спочатку проведемо анкетування, щоб з’ясувати їхні побажання, залежно від яких будемо розробляти програму.

Святковий день не обійшовся без сюрпризів: сертифікати випускникам курсів  вручав особисто міський голова м.Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він подякував усім викладачам, які долучилися до проекту. Вважає його дуже важливим, адже це – реальний крок до нової якості життя:

- Ми побачили такі програми, відвідуючи Європу. Лідером у роботі з людьми золотого віку є Німеччина. Зрозуміло, в нас дещо інші обставини й можливості, але треба робити якісь цікаві й необхідні речі для громади. Комп’ютерна грамотність – це нагальна необхідність, чи йдеться про оплату комунальних послуг, чи про спілкування з рідними через різні месенджери, чи просто про можливість володіти  інформацією про те, що відбувається в місті, в країні, у світі. Маємо на меті охопити таким навчанням понад 1000 івано-франківців. Звісно, це вдасться не за місяць-два, але це реально.

Руслан Романович привітав усіх присутніх із прийдешніми святами й, окрім сертифікатів, вручив випускникам курсів приємні солодкі подарунки до Дня св.Миколая.

Ну, а самим курсантам, здається, шкода навіть прощатися з організаторами проекту й своїми вчителями. Ярослав Слободян висловив загальну думку, зауваживши:

- Людина повинна в 60 років свідомо писати заяву про вихід на пенсію й мати можливість втілити свої мрії. Це дуже легко, якщо добре знати комп’ютер, - жартує. - Якщо пенсіонер його опанував, то вже може спілкуватися по скайпу, бо внуки тиснуть з Європи: «Діду, бабо, де ваш скайп?». Тож подяка всім, особливо нашим прекрасним молодим викладачам, за те, що нас учили. І дякуємо, що дали нам можливість повірити в диво.

 

Українська