Можливості дистанційного навчання в освітньому процесі ІФНТУНГ під час карантину

Масштабне дистанційне навчання в умовах карантину поставило викладачів і студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, як і ЗВО всієї країни, перед непростими викликами: як організувати дистанційне навчання в умовах карантину для великої кількості студентів, коли викладач не може бути поруч. За інформацією про забезпечення навчального процесу та активність роботи користувачів на навчальній платформі Центру дистанційного навчання (ЦДН) ми звернулись до керівника ЦДН Піндус Н. М.

За матеріалами офіційного звіту ЦДН станом на 20.04.2020 р. на навчальній платформі Центру дистанційного навчання реалізовано навчальний процес для 42 груп (І, ІІ курсу) та 11 груп (ІІІ, ІV курсу) заочної форми навчання;  для 74 академічних груп очної форми навчання; для здійснення навчального процесу у зазначених групах очної форми працювали понад 80 викладачів, для заочної форми – понад 400.

Понад 1280 студентів очної та заочної форми проходять навчання з використанням навчальної платформи Центру дистанційного навчання

На сервері ЦДН знаходяться 645 методичних розробок, в тому числі –  сертифіковані електронні курси, авторами яких є 422 викладачі університету. Загалом за результатами курсів підвищення кваліфікації вже атестовано 115 електронних курсів, отримали свідоцтво встановленого взірця 126 викладачів.

Центр дистанційного навчання ІФНТУНГ використовує навчальне середовище Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment). Саме навчальна платформа Moodle найбільш поширена в Україні та загалом у світі система навчання. На цей час Moodle вже має понад 129 мільйонів користувачів в усьому світі й продовжує розвиватися.

Навчальна платформа Moodle є безкоштовною, відкритою (Open Source) системою, що не потребує для своєї роботи платного програмного забезпечення і має відкритий програмний код, завдяки чому є можливість вносити зміни у відповідності до потреб ІФНТУНГ, адаптуючи до існуючого у ньому документообігу.

Довідково. Moodle – це модульне об’єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище, що є системою управління навчанням, системою управління курсами, віртуальним навчальним середовищем, яка надає викладачам, студентам, слухачам та адміністраторам великий спектр інструментів для індивідуального і дистанційного навчання, реалізації самостійної роботи студентів очної, заочної та дуальної форми навчання.

 

Українська