Конференція в рамках "Транс’європейської школи з фізики високих енергій"

11 липня 2016 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулося виїзне пленарне засідання  конференції в рамках 10-ої  «Транс’європейської школи з фізики високих енергій» (TESHEP), яка працює цього року в Івано-Франківській області з 7 по 14 липня та зібрала   організаторів, колишніх і нинішні професорів та студентів, а також нове покоління студентів TESHEP. Варто зазначити, що основна мета школи полягає у залученні студентів зі Східної та Центральної Європи до школи фізики високих енергій, у зміцненні зв’язків між університетами і стимулюванні нового партнерства і співпраці між лабораторіями та дослідницькими групами. Крім того,  школа забезпечує наукову і педагогічну платформу з дисциплін TESHEP для нових студентських спільнот.

В конференції взяли участь провідні вчені в галузі фундаментальних наук, а саме: академік Н. Ф. Шульга, академік-секретар відділення ядерної фізики НАН України, генеральний директор Харківського фізико-технічного інституту (ХФТІ), проф. В.М. Пугач, зав відділом фізики високих енергій (ФВЄ) Інституту ядерних досліджень (ІЯД), академік Б. В. Гриньов, директор Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України, керівник державного фонду фундаментальних досліджень України (ДФФДУ), проф. М. П. Титов, представник України в ЦЕРНі (IRFU/CЕА, Сакле).

 Відкрив пленарне засідання конференції, присвяченої 60-річчю відкриття порушення парності та 40-річчю відкриття важких кварків,  ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський. У вітальному слові він відмітив, активну участь молоді, яка займається вивченням цієї актуальної проблеми, що є важливою складовою в пізнання фундаментальних законів розвитку матерії та визначають рівень розвитку країни. Академік відзначив, що ІФНТУНГ працює в площині фундаментальної та прикладної науки для забезпечення енергетичної безпеки України, шукає нові джерела енергії, маршрути її транспортування.  І без фізиків, свої колег, які займаються проблемами високих енергій, ці завдання не можна вирішити.

З словами привітання виступив також провідний український вчений матеріалознавець, директор Державного фонду фундаментальних досліджень України, академік НАН України Гриньов Борис Вікторович, завдяки науковим розробкам якого в Україні започатковано новий напрямок приладобудування — виробництво ядерної медичної апаратури, розроблені нові органічні і неорганічні сцинтилятори та технологічні процеси їх отримання, які використовують у боротьбі з міжнародним тероризмом.

Свої доповіді представили проф. Стефан Монтей (Університет Клермон-Ферран, «Порушення парності, фізична концепція»), директор лабораторії лінійного прискорювача, проф. Акілле Стоккі (Університет Париж-Південь, «Фізика важких ароматів в Стандартній Моделі»). Про останні результати з фізики важких ароматів розповіла проф. Марі-Елен Шюн з лабораторії лінійного прискорювача університету Париж-Південь.

В інтерв’ю ОТБ «Галичина» академік Гриньов Б. В. відзначив високий науковий рівень іноземних вчених, учасників конференції, а вчені з Франції наголосили на значному освітньому та науковому потенціалі в галузі фізики високих енергій студентів України. За допомогою таких конференцій науковці та студенти мають можливість брати участь у великих європейських дослідженнях, тому вчені з перспективою дивляться на їхню співпрацю.

Українська