Енергоефективність - на часі!

На виконання Плану дій сталого енергетичного розвитку м. Івано-Франківська до 2020 року та з метою фінансування впровадження енергозберігаючих заходів в бюджетних закладах міста, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради розпочав співпрацю з Північною екологічною  фінансовою корпорацією (НЕФКО). Так, завдяки першому проєкту в рамках співпраці впроваджено енергоефективні заходи в 9 громадських будівлях, другий проєкт стосувався модернізації зовнішнього освітлення. Зараз реалізовується третій проєкт «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Івано-Франківська». В рамках якого передбачено впровадження енергоефективних заходів в дитячих садках, школах міста, освітньо-реабілітаційному центрі. Загалом буде охоплено понад 50 муніципальних освітніх закладів.

До реалізації цього проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Івано-Франківська» безпосередньо причетні й фахівці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Так, проректор університету, професор Максим Карпаш, доценти кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Андрій Яворський, Ігор Рибіцький та Віталій Цих спільно з представниками Norsk Energi (Новергія) та ITcon (Полтава) входять до консорціуму консультантів проєкту.

До їхніх основних завдань входить: підготовка технічних даних на проєктування, супровід проєктних робіт, розробка проєктно-кошторисної документації, тендерних документів і головне – це виконання договорів (контроль якості, графіків, об’ємів виконання, співпраця з підрядниками тощо).

Відзначимо, що місто Івано-Франківськ стало першим українським містом, яке залучило кредит НЕФКО в рамках реалізації програми «Енергозбереження» для реалізації енергоефективних заходів в бюджетних закладах міста. Далі цей досвід перейняло місто Чернівці, де фахівці нашого університету в якості консультантів так само супроводжують проєкт. Тут модернізації підлягають Чернівцях 33 будівлі (9 з яких вважаються історичними будівлями).

Зараз, напередодні опалювального сезону, в Івано-Франківську фінішує комплексна термомодернізація низки дошкільних навчальних закладів. Зокрема, уже оновлено й відкрито близько десяти ДНЗ: №34 «Незабудка»,  №11 «Пізнайко», №29 «Кобзарик», №20 «Росинка»,  №27 «Карпатська казка» тощо.

Фахівці університету переконані, що такі термомодернізаційні проєкти є дуже важливими як для нашого міста, так і для інших міст, адже завдяки їх реалізації можна суттєво підвищити енергоефективність і покращити екологічну безпеку.

Більше про реалізацію проєкту

Українська