Екологічними стежками рідної України

Наприкінці жовтня 2016 року гуртківці Донецького обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді відвідали Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу в рамках освітньо-виховної програми «Екологічними стежками рідної України – очима дітей». Надзвичайно цікавим видалось знайомство з інженерно-екологічним інститутом (директор – Мирослав Мазур), його навчально-науковими лабораторіями. Доцент кафедри екології Марина Орфанова показала дітям сучасне обладнання для досліджень та алгоритм їх проведення. Крім того, співробітники університету розповіли про участь студентів у науково-дослідницькій роботі, олімпіадах, конференціях. Було відзначено високий рівень міжнародної співпраці Інженерно-екологічного інституту.

Діти оглянули Геологічний музей, заснований у далекому 1873 році Юліаном Медвецьким. Його експонати збирались по всьому світу і зараз складають близько 16 тисяч взірців. Юні дослідники побачили мінерали та гірські породи, коштовне та декоративне каміння, корисні копалини тощо. Також кожен школяр мав змогу знайти свій камінь талісман за знаком зодіаку та сфотографувати його.

Екскурсія університетом продовжилась у нещодавно відкритому науковому містечку «Нова енергія», про яке багато писали і говорили у ЗМІ. Вихованці дізналися, як перетворити та ефективно використати різні види енергії. На установках для генерування струму самостійно спробували виробляти енергію для побутових потреб.

В рамках візиту на Прикарпаття відбулась цікава екскурсія містом. Діти познайомились з історією Івано-Франківська, побачили багато визначних місць: ратушу, побудовану у ХVІІ сторіччі, фрагмент стіни з бастіоном, що залишилася від міських укріплень, ковані скульптури.  Прогулянка вечірнім містом з асистентом кафедри екології ІФНТУНГ Тамарою Кундельською  залишила багато приємних вражень.

Знайомство з університетом стало однією із знакових подій подорожі Прикарпаттям та  виявилось для вихованців Донецького обласного центру туризму та краєзнавства надзвичайно корисним. Доброзичливість та відкритість працівників університету сприяла теплій атмосфері спілкування. Деякі, навіть, почали розглядати наш університет, як квиток у майбутнє.

За інформацією Людмили Лукянової, завідувача відділу Донецького обласного центр туризму та краєзнавства, м. Краматорськ

Українська