Де навчаються чарівники

 

На свій 52-й День народження Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу отримав подарунок: в Інституті інформаційних технологій відкрито лабораторію Інтернет речей. Таємниці їх функціонування тут осягатимуть студенти нової спеціальності «Інформаційні системи та технології». Завідувач кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем (ІТТС) професор Леонід Заміховський розповідає:

-Потреба в такій лабораторії зумовлена тим, що фахова підготовка спеціалістів за цією спеціальністю передбачає багато дисциплін, які охоплюють напрямок Інтернету  речей. Він зараз найновіший і найбільш затребуваний. На відміну від інших лабораторій, які працюють при кафедрі ІТТС ІФНТУНГ - «Siemens», «Honeywell», «Phoenix-Contact» - технічні засоби тут мініатюрні. Адже давачі (сенсори) промислові і для Інтернету речей за габаритами співставити неможливо – їх розміри дуже малі. Це сенсори, елементи, які сприймають фізичні величини, й виконавчі механізми, які дають можливість управляти. Лабораторія – навчальна, але використовуватиметься й з дослідницькою метою.

  Це нова навчальна міжкафедральна лабораторія – кафедри ІТТС і кафедри комп’ютерних систем і мереж (КСМ). До її створення долучилися ТОВ «Західний Інженерно-Технічний Центр» (Західний ІТЦ) й будівельна компанія ТОВ «Галкомбуд». До слова, частина керівного складу ТОВ «Західний ІТЦ»  – це викладачі кафедри ІТТС, які не тільки діляться зі студентами своїми знаннями, але й ось так вкладають кошти в розвиток матеріально-технічної бази кафедри ІТТС. Здібні студенти, які добре зарекомендують себе, матимуть перспективу працевлаштування на цій та інших фірмах за профілем спеціальностей кафедр ІТТС КСМ. А сьогодні вони можуть виконувати в новій лабораторії роботи з дисципліни «Сенсори та виконавчі механізми».

   Вихованці кафедри ІТТС Інституту інформаційних технологій вже зробили багато цікавих речей, що привернули до себе увагу на декількох цьогорічних наукових пікніках. Зокрема, на червневому за продемонстрований рівень фахової підготовки студентів університету, зокрема кафедри ІТТС,  його локацію було відзначено як кращу другим призовим місцем, окрім того, команда ІФНТУНГ отримала від міського голови м.Івано-Франківська Руслана Марцінківа Диплом за популяризацію та відданість науці, за вагомий внесок у розвиток освіти, науки та профорієнтації серед дітей і молоді, а також Кубок переможців. Виготовлені ними різноманітні моделі технічних пристроїв - ультразвуковий дальномір, прилад для дослідження освітленості, метеостанцію та ін. – у щойно відкритій лабораторії доповнили нові розробки, які з гордістю демонструють доцент кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем Сергій Зікратий, доцент Юрій Паньків, асистент кафедри Андрій Ольховський та завідувач кафедри КСМ, професор Степан Мельничук. Вони яскраво ілюструють щаблі майстерності, які проходять їхні вихованці. Приміром, проект RoboSptint на базі платформи Arduino. На погляд дилетанта – дистанційно керована спортивна іграшкова машинка. А насправді – це можливість наочно засвідчити якість роботи програміста. Степан Мельничук розповідає:

- Зараз олімпіади з інформатики проводяться наступним чином: дитина написала певну програму – і її оцінюють, вирішують – добре чи ні. Однак кожна людина бачить це по-своєму, тож присутній ефект суб’єктивних суджень. А у випадку з RoboSptint все простіше: програму написав – машинка першою приїхала. Значить хороша програма. Погана програма – машинка не приїхала. Ця суб’єктивність долається, тому хотілось би впровадити саме такі завдання олімпіади. Бажано – всеукраїнської, а може, обласної для початку. Минулого року цей проект дуже вдало стартував: ми провели змагання серед 10 команд з усієї області, задля того, щоб шкільні вчителі інформатики на базі готової платформи вчилися програмувати прості роботи й передавали ці знання дітям.

  Звісно, це тільки перші кроки у великому всесвіті ІТ-технологій, які зараз роблять старшокласники. В університеті на них чекатимуть складніші завдання, приміром автоматизація всього функціонування так званого «розумного будинку». Його «мозок» демонструє Юрій Паньків: коробочка завбільшки із цигаркову пачку – насправді мікрокомп’ютер, який, вправно запрограмований, перетворюється на справжнього «домоправителя», що допильнує найменшу дрібничку у вашому господарстві.

    Викладачі кафедри не тільки вчать студентів створювати таких помічників, але й власноруч облаштовують свій побут за останнім словом техніки. Сергій Зікратий демонструє, як «спілкується» зі своїм помешканням через смартфон: дистанційно регулює температуру в квартирі, контролює споживання електроенергії. Це саме той випадок, коли студентів вчать практики.

    Напевно, в оселях майбутнього, які одного дня створять вихованці Інституту інформаційних технологій, буде ще безліч інших зручностей, про які нині й мріяти не можемо. Але наразі вони – ті чарівники, які ще вчаться. Їхні маленькі власноруч створені дива показує Андрій Ольховський: прилад, до якого підходимо ближче, починає «тривожитися» й активно клацати – він «почув» нашу розмову, до того ж інфрачервоним датчиком вловив рух теплокровного об’єкта. Ось вам і модель системи сигналізації – одна із цеглинок, що із них складається комфортний житловий простір.

У новій лабораторії Інтернет речей опановувати мистецтво його формування студентам кафедр ІТТС та КСМ Інституту інформаційних технологій тепер буде ще цікавіше.

 

Українська