В ІФНТУНГ провели батл найкращих бізнес-ідей Прикарпаття та визначили переможця!

Сьогодні, 12 грудня, відбулась церемонія нагородження переможців конкурсу кращих бізнес-ідей Івано-Франківського регіону IDEATHON 2019. Конкурс проводився Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу та ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій» в рамках проєкту Creative Spark, який реалізовує університет з 2018 року у партнерстві з Університетом Ковентрі (Велика Британія). Основна мета конкурсу – підвищити обізнаність та навики підприємництва серед молоді.

Учасниками конкурсу стали найкреативніші молоді люди Прикарпаття віком від 18 до 35 років, які «горять» ідеєю створення власного бізнесу. Так, 15 найактивніших команд підготували 60-секундне відео-звернення, в якому продемонстрували свою зацікавленість бізнес-ідеєю, доступно представили її практичну реалізацію, вплив на суспільство та якість. Учасники конкурсу готували свої відео-звернення за такими напрямами: цифрові технології, соціальний вплив, креативність.

Привітав учасників і розпочав церемонію нагородження проректор з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш, який побажав учасникам досягнути самореалізації через генерування ідей та розробку власних стартапів.

Роботи команд оцінювало журі із різних сфер діяльності: проректора Максима Карпаша, голови правління ГО «БРІТ» Ірини Дарвай, заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Дмитра Романюка, начальника управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради Ігоря Попадюка, голови Туристичної асоціації Івано-Франківщини Оксани Федорович, директора ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» Уляни Сидор, голови Наглядової ради Івано-Франківського ІТ-кластера Івана Дячишина. На офіційній церемонії вручення призів присутні також: партнер ІФНТУНГ з Університету Ковентрі, доктор Річард Томлінс та керівник освітніх проєктів British Council Україна Віта Світлична.

Загалом всі ідеї були надзвичайно цікавими та креативними, однак переміг тільки один бізнес-план, який журі визначило як найкреативніший та найкраще продуманий. Так, грошовий приз у вигляді початкових бізнес-інвестицій (1000 GBP) отримала бізнес-ідея команди Андрія Керечуна (інші учасники: Василь Кудла та Дар’я Христинюк) – «Урбан-ферма мікрогріну, овочів, їстівних квітів». Андрій розповів присутнім, що саме, на його думку, робить їхню ідею оригінальною та кращою за інші: «У місті немає хороших ферм, які працюють 12 місяців та 24 години на добу, а також немає сервісу доставки свіжих продуктів - це все ми вирішуємо з командою. Проблема в ринку та в необізнаності людей робити свідомі покупки. Ринок зараз тримає петрушка та цибулька з кропом, у той час, коли мікрогрін у рази корисніший, тому оголошена війна і планується витіснення кропу та петрушки з провідних позицій на ринку зелені. В майбутньому планується аквапоніка з вирощування риб та використанням їхніх екскрементів для рослинного добрива, створення цілої замкнутої системи. Пошук геотермальних джерел і методів опалення зимою з відновлюваних джерел енергії». Хлопець чітко усвідомлює свою місію і буквально «горить» реалізацією ідеї: «Я звільнився з ІТ-компанії з посади frontend developer, щоб займатись цим. Чітко знаю, чого я хочу, а хочу - стати татом бренду lilgreen farm! Запустити суміжні бізнес-проєкти, соціальні проєкти (наприклад, встановлення гроубоксів для дитячих будинків, навчання дітей вирощувати їжу), еко-проєкти по селах України».

Це ще не всі призи. Додатково директорка ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» Уляна Сидор відзначила ідею Уляни-Марії Камінської«Я мама – я можу», суть якої полягає в створенні культурно-освітнього абу для жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною. Також 10 перших команд отримають професійний розвиток і можливість брати участь в конкурсі бізнес-ідей від Британської Ради The Big Idea Challenge 2020, який відбудеться весною 2020 року.

Усі учасники отримали сертифікати участі в конкурсі IDEATHON 2019.

*Управління та фінансування програми Creative Spark здійснюється Британською Радою.

 

 

 

Українська