В ІФНТУНГ з’явилась нова наукова школа

В рамках Дня університету 21.09.2016 р. на спеціальному урочистому засіданні Вченої ради ІФНТУНГ в актовій залі відбувалася презентація наукової школи професора Віктора Петренка «Управління процесами інтелектокористування в соціально-економічних системах», яку представив проректор з наукової роботи професор Карпаш О. М.

Базову вищу освіту професор Петренко В. П. здобув у Івано-Франківському інституті нафти і газу (ІФІНГ), який закінчив у 1971 році за спеціальністю ”Автоматизація і електрифікація гірничих робіт” з рекомендацією до вступу в аспірантуру. Після закінчення аспірантури, з 1974 року працював асистентом, старшим викладачем, доцентом кафедри “Автоматизація виробничих процесів” ІФІНГ.

На першому етапі наукових пошуків В. П. Петренко був орієнтований на дослідження та розробки у сфері технічних засобів автоматизації технологічних процесів в нафтогазовій індустрії, в результаті чого захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю 05.13.05 “Елементи і пристрої обчислювальної техніки і систем управління” на тему «Пневматичні двохвходові аналого-цифрові перетворювачі слідкуючого врівноваження». Після переходу в 1987 році на адміністративну роботу начальника науково-дослідного сектора ІФІНГ, проявив цілком виправданий інтерес до менеджменту, технологій управління науково-технічною, дослідницькою діяльністю, інструментів інтелектокористування в сучасному суспільстві. Результатом проведених наукових досліджень став захист в 2009 році докторської дисертації за спеціальністю 08.00.03 “Економіка та управлінняя національним господарством” на тему «Управління процесами інтелектокористування в соціально-економічних системах». Бібліографія професора Петренка В. П. складає 363 наукові публікації у вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях. Сьогодні він – успішний директор Інституту післядипломної освіти ІФНТУНГ.

   Під керівництвом та за консультаціями доктора економічних наук, професора Петренка В. П. захистилися  15 кандидатів та 2 доктори наук. Сьогоднішня сфера наукових інтересів В. П. Петренка – ефективне управління використанням інтелектуального потенціалу людських ресурсів соціально-економічних систем в умовах трансформацій і сталого розвитку суспільства.

Ректор університету, академік НАН України  Євстахій  Крижанівський вручив професору В. П. Петренку регалії наукової школи – Сертифікат  та іменний знак, а заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Валерій Крецул  вручив керівнику наукової школи медаль Івано-Франківської  ОДА. Професора Петренка В. П. привітали його колеги та учні. 

Також в цей день з нагоди святкування Дня університету в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу  відбувся святковий концерт «Мелодії осені». Концерт вела – Інна Чикирис (викладач інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника). В концерті брали участь лауреати Всеукраїнського конкурсу імені Бориса Лятошинського – Анжела
Приходько (скрипка) та Наталія Шелельо (фортепіано).

В основному звучала музика композиторів-романтиків. Також присутні мали змогу насолодитися виконанням популярних музичних творів. Прозвучали: «Угорський танець №5» Йоганнеса Брамса, «Муки кохання» віртуоза синкопи XX сторіччя – Фріца Крейслера, «Соль мажор» піаніста Сергія Рахманінова, «Адіос Ноніно» –аргентинського композитора Астора П’яццолли та інші.

Завершився концерт ліричною «Мелодією» українського композитора Мирослава Скорика. 

 

Українська