Від студента – до топ-менеджера: перші кроки до роботи своєї мрії

 

Зустріч студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з представниками найбільшої в Україні приватної нафтогазової компанії «ДТЕК Нафтогаз», що відбулася днями, перетворилась на справжній майстер-клас, присвячений питанням працевлаштування. Оскільки йшлося, насамперед, про умови й можливості стажування в компанії, що має репутацію лідера газовидобувної галузі, аудиторія була вщерть заповнена студентами, зацікавленими перспективою побудови успішної кар’єри саме в цій сфері діяльності. Тим більше, що гостями ІФНТУНГ цього разу були керівник відділу управління персоналом «ДТЕК Нафтогаз» Ольга Коновалова й менеджер департаменту розвитку та оцінки активів Юрій Мороз, який є випускником Інституту нафтогазової інженерії ІФНТУНГ. Ще не так давно й він сидів на студентській лаві нашого університету, але вже зараз працівники компанії назвали його відкриттям року, визнаючи не тільки знання і вміння колеги, але й активну життєву позицію, постійну роботу над собою й стрімке професійне зростання.

Як це робиться? Із чого складається успіх інших людей? Як досягти власної вершини?

Про все це учасники зустрічі говорили відверто у форматі запитань - відповідей. Виявляється, секрет один - невпинне самовдосконалення в обраній спеціальності. Але для студентів сьогодні це означає значно більше, ніж просто ходити на лекції й отримувати відмінні оцінки, набуваючи фахові знання, які зараз часто визначають як «hard-skills». Важливі також соціальні навички, так звані «soft skills».

-Це, приміром, системність, комунікативність,  вміння організовувати діяльність і творчо виявляти себе, працювати командно, - пояснює Ольга Коновалова. - Це також ваше ставлення до інновацій. Власне, про це й вестимуть з вами мову на співбесіді, якщо маєте намір пройти у нас стажування або хочете працевлаштуватися.

Щоправда, до співбесіди з рекрутерами ще треба дістатися, подолавши декілька етапів: спочатку в компанію слід надіслати своє резюме та мотиваційний лист. Коли вами зацікавляться - пройти телефонну співбесіду й лиш потім - особисту (дозволяється скайпом). До кожного етапу слід готуватися з усією відповідальністю: стажування - важливий крок до подальшого можливого працевлаштування в компанії.

-Зараз у нас є дві програми для студентів - це оплачуване стажування, яке дає нагоду студентам IVV курсів попрацювати в усіх підрозділах компанії (не тільки суто технічних, як департамент геології, департамент буріння, видобутку вуглеводнів) це може бути й департамент економіки та фінансів, департамент комунікації, де зараз працює ваш випускник Остап Ходак, хоча базова спеціальність у нього пов’язана з видобутком нафти і газу, - розповідає пані Ольга. - А друга частина - це практика в рамках ваших дипломних робіт. Наразі дуже потребуємо випускників таких спеціальностей: інженер із буріння й закачування свердловин; інженер із розробки родовищ; інженер-геолог; інженер-з гідродинамічного  моделювання; оператори  видобутку;слюсарі з ремонту обладнання; слюсарі КВПіА; електромонтери. Раніше з тих студентів, які в нас проходили практику, кращих ми працевлаштовували. Політика компанії така: якщо хочете побудувати в ній карєру, ви повинні пройти всі її етапи.

Саме таким був шлях Юрія Мороза, який розпочинав із посади оператора на  Мачухській дільниці. Він так роз’яснює кадрову політику ДТЕК: 

-Якщо компанія наймає людей слюсарями, операторами, то, значить, бачить в них потенціал: згодом вони зможуть стати інженерами, керівниками об’єкту, а в подальшому – менеджерами компанії. В нас діє програма «Кадровий резерв». Наприклад, будучи оператором, у період відпустки мого керівника, технолога, я виконував його обов’язки. В нас поступово відбувається підготовка працівників до керівних посад.

Цілком можливо, що колись на них опиняться ті, хто цього разу відвідав зустріч із представниками «ДТЕК Нафтогаз». Але в будь-якому разі кожному студенту вже найближчим часом знадобиться вміння репрезентувати себе й долати підводні течії співбесід, в якій би компанії вони не відбувалися.

-Передусім, дуже важливо правильно скласти резюме й супровідний лист. Адже резюме – це ваша візитна картка, - наголошує пані Ольга. - Зазвичай рекрутер витрачає на ознайомлення з ним… 20 - 30 секунд. І ось за цей час маєте встигнути справити враження.

Загалом резюме повинно містити: ваші контакти; фотографію; означену мету; назву посади, на яку претендуєте, з якої готові почати в компанії; інформацію про освіту, досвід роботи. Ясна річ, у студента його ще немає, але це можуть бути всі практики й стажування, які ви проходили; конференції, в яких брали участь; проекти, які реалізовували в рамках університету. Все це створює вашу додаткову вартість в очах роботодавця. Знання іноземних мов також може дати вам певні переваги у порівнянні з іншими претендентами.

Окремо Ольга Коновалова приділила увагу віртуальному життю студентів у соцмережах. Адже у світі інформаційних технологій немає того прихованого, що не стало би явним. Тому застерігає всіх, хто не усвідомлює впливу FB, від поширених помилок:

вертайте увагу на те, який цифровий слід ви залишаєте в мережі, бо рекрутери й туди заходять. Коли відправляєте резюме зі свого e-mail, так само перегляньте електронну адресу. Бо трапляються казусні випадки, коли перед «песиком» фігурує, приміром, «пустун»… Це має бути ім’я, прізвище - щось офіційне. Рекрутер за цими деталями оцінює вашу зрілість і серйозність. Так само й фотографія має бути офіційною й не викликати в роботодавця додаткових запитань і бажання зазирнути у ваш профіль в соцмережах. А ще старайтесь грамотно оформляти резюме! Другого шансу залишити по собі перше враження у вас просто не буде.

Окрім обов’язкових складових резюме, існує також чимало зайвини, яка аж ніяк не стане в пригоді здобувачу посади. Проте необізнані деколи згадують абсолютно недоречне: своє віросповідання, фізичні параметри, колір волосся, очей, причини звільнень і заробітну платню на попередньому місці. Ще один камінь  спотикання – супровідний лист.

-На нього ми завжди звертаємо увагу, - підкреслює Ольга Коновалова. – Адже важливо зрозуміти, чому ви хочете потрапити саме до нас, що вмієте і знаєте, який ваш досвід, нехай навіть маленький. Готуючи такого листа, враховуйте: спочатку слід привітатися. Звісно, ви можете й не знати, як звати рекрутера, тому цілком припустимо звернутися до нього як співробітника відділу управління персоналом. Тоді вказати, на яку посаду  претендуєте або в якому підрозділі хочете пройти практику чи стажування, чому саме у нас. Від мотивації плавно переходьте до свого досвіду участі в проектах, якщо такий є: в чому брали участь, яких результатів досягли, чим ви кращі за інших кандидатів, які приходять на співбесіду в компанію.

Загалом усе стає на свої місця, якщо здобувач посади або студент, який намагається потрапити на стажування в компанію, усвідомлює: його «hard & soft skills» - це товар, який слід продати якнайкраще на ринку праці, а роботодавець – покупець, котрому цей товар треба репрезентувати з найкращого боку. Чи необхідний він йому і на яких умовах, остаточно вирішується на співбесіді. Тим, хто ще ніколи її не проходив (а це більшість студентів), дуже корисні рекомендації фахівця:

-Перша співбесіда проводиться зазвичай телефоном, аби рекрутер міг поточнити інформацію, яку він не отримав із вашого резюме, - пояснює пані Ольга.- Під час нього оцінюють вашу адекватність, швидкість реакції на запитання, й вашу зацікавленість у зустрічі. Призначають її час і місце.

Перед особистою співбесідою зробіть декілька простих кроків, аби успішної її пройти. По-перше, поцікавтеся глибше компанією, довідайтеся більше про посаду, на яку претендуєте, або про практику. Підготуйте й свої питання до рекрутера – вони висвітлюють вашу глибину, знання й зацікавленість у роботі. Тому нехай стосуються не тільки оплати праці й кар’єрних можливостей. Бо на першому етапі трудової діяльності, напевно, важливо здобути якийсь досвід і вміння за рахунок стажування й практик. На цьому варто робити наголос, а вже в останню чергу запитувати про гроші. Маєте зрозуміти: перша робота не завжди дуже приваблива, як, приміром, оператора – складна й не надто престижна. Але вона допоможе вам вирости не лише в ДТЕК, але й в будь-якій іншій компанії.

У вас має бути напоготові  кар’єрний план хоча б на найближчі три роки й відповіді на запитання, які вам запропонують в будь якій компанії: чому люди працюють? що їх спонукає трудитися ефективно? що їх мотивує на досягнення? чому ви обрали саме цю професію? які обставини й умови можуть змусити людину звільнитися? тощо. Для одного вирішальним фактором виявиться  маленька зарплата, для іншого - відсутність особистого прогресу… 

До речі, вас обов’язково спитають про ваші недоліки. Намагайтесь розповідати про них як про зони свого розвитку, над якими працюєте. Рекрутер під час співбесіди оцінює, що і як ви говорите - в негативі, чи в позитиві: чи ведете мову переважно про можливості, чи про поразки. Тому намагайтесь уникати слів «на жаль», «довелось», «рутина», «не справився». Якщо із чимось не справились, розповідайте про це в ракурсі набутого досвіду. Зрештою, нас більше вчать поразки, коли потім виконуємо «роботу над помилками» й доходимо певних висновків.

Обов’язково подумайте, в чому підете на зустріч. Адже перші три хвилини вас оцінюють візуально: у що вбрані, наскільки акуратні,  як ви поводитесь, яка у вас вербаліка й невербаліка. Це важливі речі, з яких складається цілісний портрет. 

Цікаво, що на випускників ІФНТУНГ, які зараз успішно працюють в ДТЕК Нафтогаз, свого часу звернули увагу саме тому, що цей образ був вельми яскравим: неможливо знехтувати людину, в якої очі палають ентузіазмом і бажанням реалізувати в обраній спеціальності сміливі ідеї й широкі плани. Таким виявилися і Юрій Мороз, і Остап Ходак. Повторити їхній результат або навіть досягнути більшого може кожен студент із високою мотивацією до праці й міцними знаннями, в тому числі англійської мови. Між іншим, це – обов’язкова умова професійного зростання в «ДТЕК Нафтогаз», оскільки тут працюють зі світовими технологіями, з якими фахівець має бути добре обізнаний. Тому компанія підтримує діяльність своїх внутрішніх мовних клубів і заохочує самостійне навчання на курсах, звісно, якщо працівник може засвідчити його результати. А постійне підвищення кваліфікації забезпечує корпоративний університет «Академія ДТЕК».

Від Юрія Мороза студенти отримали чимало добрих порад щодо того, як із користю для свого майбутнього самоорганізуватися в студентські роки, як заявити про себе через участь у науковій і громадській діяльності. Але найголовніший висновок, напевно, прозвучав насамкінець зустрічі:

-Для вас зараз важливо визначитися, чого саме хочете в цьому житті, який напрямок для себе оберете й взяти на себе відповідальність за це рішення. Але що би ви не обрали, одне із найважчих завдань - завжди залишатись людиною. Бо світ тісний: мине час – за свої вчинки доведеться відповідати. І це буде або винагорода за колись зроблене, або постановка вас на те місце, якого ви заслуговуєте.

При копіюванні матеріалів активне посилання на сайт обов’язкове: http://nung.edu.ua/

 

Українська