Все буде - Україна!

Давно помічено,  що історія розвивається не лінійно, а по спіралі: минає час і події нової епохи до болю нагадують нам минувшину. Інші люди, інший рівень розвитку цивілізації, але повторюється сценарій одвічного плину життя – боротьба Світла і Темряви. Так сталося і з Україною. Хіба можна було уявити якихось п’ять років тому, що просто на наших очах оживуть легенди? Але немов із небуття постало українське козацтво, тільки в інших обладунках, змінивши шаблі на автомати; повернулися характерники, тільки під іншим ім’ям – кіборги…

Цей зв’язок поколінь  гостро відчувається в День захисника України, який дуже символічно збігається із Днем українського козацтва й святом Покрова Пресвятої Богородиці. По-особливому відзначили їх в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Кафедра військової підготовки ІФНТУНГ цього разу приймала вітання від працівників Науково-технічної бібліотеки. Ніякого офіціозу – тепла, сімейна зустріч і розмова  про найважливіше – честь, гідність і свободу, яка варта найвищої ціни. Як для наших далеких предків, українців в часи Гетьманщини, вояків УПА і Січових Стрільців, так і для нинішніх учасників АТО-ООС, вона одна – життя. Тим, хто поклав його на вівтар боротьби за незалежність, працівники бібліотеки присвятили книжкову виставку «Пам’ять століть, відтворена у слові» й документальне відео про будні АТО. На їхнє вшанування звучали вірші й пісні, а секундомір міряв сумними кроками хвилину мовчання.

В ІФНТУНГ вона дуже особиста для кожного у його великій родині. Адже свободу і гідність нашої країни мужньо виборювали 22 викладачі та працівники університету; 40 студентів заочної форми навчання та весь особовий склад кафедри військової підготовки. Досі озивається болем у серцях гірка втрата – в бою загинули студенти ІФНТУНГ, учасники АТО Тарас Зозуля та Андрій Прошак.

Їхні імена згадали й на урочистостях, присвячених Дню захисника України, які зібрали разом і студентів-курсантів, і викладачів кафедри військової підготовки. Сьогодні  їх благословив від імені духовенства парох Церкви Зіслання Святого Духа о.Василь Сливоцький, з вітанням від ректорату до них звернувся проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Куровець, невеличкий концерт просто неба влаштував Центр культури та дозвілля студентів. А Начальник кафедри військової підготовки ІФНТУНГ полковник Андрій Станецький оголосив наказ: за сприяння в підготовці офіцерських кадрів для Збройних сил України нагородити ювілейною медаллю «50 років Кафедрі військової підготовки» проректора з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ  С.С.Куровця; за сумлінне виконання службових обов’язків та успіхи в навчанні нагородити нагрудним знаком «Кафедра військової підготовки» студента-курсанта взводу ВК-16-1 І.І.Русина; нагородити грамотою студента-курсанта взводу ВК-16-1 В.І.Жураківського та студента –курсанта взводу ВК-17-1 В.М.Підставку; оголосити подяку студентам-курсантам А.О.Гайлі (взвод ВК-17-1), С.В.Головатій (взвод ВК-18-1), Ю.В.Кондрацькій (взвод ВК-18-1).

На своїх вихованців Андрій Ігорович покладає великі надії і нагадує їм:

-Ваша місія дуже важлива, бо є хороша приказка: хочеш миру – готуйся до війни. А підготовка, зокрема, полягає у формуванні офіцерського складу. Бо навіть високоточна зброя, найдосконаліша техніка – купа металобрухту без фахівця, який це все буде обслуговувати. Наскільки вони успішно виконуватимуть свої бойові завдання, залежить від того, наскільки вчасно офіцери й випускники нашої кафедри їх забезпечать пальним, наскільки воно буде якісним. Тож, маючи військову спеціалізацію, ви зможете бути корисними для армії, для своєї держави, для свого народу. Але  сподіваємося, що ці темні часи підуть в минуле, й ваші знання придадуться вам на службі у військовому резерві і в мирний час.

Він упевнений сам і надихає інших: «Все буде – Україна!»

 

 

Українська