Британський досвід з креативної економіки впроваджуватимуть викладачі ІФНТУНГ

Протягом п'яти днів викладачі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу перебували з навчальним візитом в Університеті Ковентрі (Великобританія). Навчання проходило в рамках грантової програми Creative Spark, яка фінансується Британською Радою. Делегацію від ІФНТУНГ представляли: проректор з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш, директор Центру міжнародного співробітництва Артур Воронич, директор Інституту інформаційних технологій Ігор Лютак, доцент кафедри підприємництва та маркетингу Оксана Малинка, викладач кафедри архітектури і містобудування Катерина Голубчак та аспірант кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Сергій Максим'юк.

Головна мета поїздки навчання та напрацювання програми навчального курсу для розвитку креативного підприємництва в Україні.

Під час візиту представники університету взяли участь у цікавих й актуальних тренінгах та майстер-класах. Так, в рамках сесії «Publish or perish» , під головуванням Каталіни Некулай представниці Центру академічного письма Університету Ковентрі, учасники обговорити особливості написання наукових публікацій, а також - майбутню співпрацю у створенні спільних наукових праць представників обох ЗВО.

Проблеми інноваційної екосистеми, освіти для інновацій, створення інноваційних бізнес-моделей, вимірювання успіху та впливу інновацій, а також інші актуальні питання сьогодення знайшли своє відображення у конференції Think Thank II, в якій викладачі ІФНТУНГ активно дискутували, ділились власним досвідом і напрацюваннями. Науковий форум проводився Міжнародним центром трансформаційного підприємництва Університету Ковентрі, спікерами були фахівці у галузях підприємництва та інновацій провідних закладів Великобританії. Відзначимо, що така конференція зазвичай проводиться тільки двічі на рік в дуже цікавому форматі: після виступу кожного спікера відбуваються брейнстормінг і жваві дискусії в командах щодо проблемних питань. Після них кожна команда має шанс поділитися своїми думками.

Програму навчальної поїздки доповнив майстер-клас Lego Serious Play, методика якого передбачає використання конструктора як ефективного інструменту генерації ідей, створення інновацій і, як результат, підвищення ефективності бізнесу.

Для представників університету організували екскурсію до креативного простору FarGo колишньої промислової зони, яка художньо адаптована для реалізації креативного підприємництва, проведення різноманітних творчих заходів та майстер-класів.

За результатами візиту, представники обох університетів напрацювали подальший план дій для успішної реалізації проекту Creative Spark в Україні.

Нагадаємо, що в листопаді 2018 року програма Creative Spark підтримала 35 міжнародних партнерських проектів між ЗВО та неурядовими організаціями чи національними органами в секторі креативних індустрій у партнерстві з ЗВО Великої Британії. Одним із восьми переможців з України став спільний проект ІФНТУНГ та Університету Ковентрі . Мета Creative Spark – поширити успішний британський досвід розвитку креативної економіки серед країн-учасниць програми через формати партнерств між університетами та інституціями сектору креативних індустрій у Великій Британії та країнах-учасницях Creative Spark.

Українська