Басейнова рада Дністра про можливості превентивних протипаводкових заходів

Обговорення причин і наслідків проходження паводку в басейні Дністра було у фокусі порядку денного онлайн-засідання Басейнової ради Дністра, яке  відбулось 17 липня в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.  На важливості цього питання наголосив голова Басейнової ради Дністра, перший проректор ІФНТУНГ та модератор засідання Олег Мандрик, зазначивши, що з ініціативи ІФНТУНГ та за підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації 15 липня в онлайн-режимі вже відбувся регіональний науково-практичний семінар «Прогнозування, попередження та ліквідація наслідків повеней і паводків у Карпатському регіоні».

Із звітом про катастрофічні наслідки цьогорічної повені в басейні Дністра та можливостями проведення превентивних заходів учасників засідання ознайомив начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів, заступник голови Басейнової ради Дністра Роман Михайлюк.

Про проблеми, пов’язані з цьогорічним паводком 21-24 червня, говорили й начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу Андрій Ковтун та начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Прута та Сірету Андрій Кавуля. Серед основних причин названі велика кількість опадів,  висока зношеність протипаводкових споруд та відсутність фінансування на їх відновлення чи будівництво нових.

Були розглянуті й інші робочі питання:

  1. Огляд водно-екологічних програм, що реалізуються в басейні Дністра, та пропозиції до програми заходів ( доповідач – експерт з управління водними ресурсами Олексій Ярошевич);
  2. Транскордонна природа потенційних аварій на хвостосховищах в басейні Дністра (доповідачі – регіональний координатор проєкту ГЕФ/ПРООН/ОБСЄ/ЄЕК ООН «Сприяння транскордонному співробітництву та комплексному управлінню водними ресурсами в басейні річки Дністер» Тамара Кутонова та експертка з екологічної безпеки, консультантка ОБСЄ Ірина Ніколаєва);
  3. Проблема обводнення плавнів північної частини Дністровського лиману (доповідачі – начальник БУВР річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю Лілія Гричулевич та начальник наукового відділу Нижньодністровського  національного природного парку Володимир Губанов);
  4. Нижньодністровський НПП в умовах відсутності екопопусків. Необхідність розгляду і прийняття нових Правил експлуатації Дністровського комплексного гідровузла (доповідач – начальник відділу еколого-освітньої роботи Нижньодністровського національного природного парку Юлія Тернова).

Які рішення ухвалені та які протипаводкові превентивні заходи планує вжити Басейнова рада Дністра згодом. Інформація оновлюється.

 

Українська