«Нова Енергія» стала центром ювілейних «Днів науки» в Івано-Франківську!

«Якщо наука, то в Науковому містечку «Нова Енергія»! Саме воно, за ініціативи проректора з науково-педагогічної роботи, проф. Карпаша М.О., уже втретє стало центральною локацією в Івано-Франківську для проведення «Днів науки».

Відзначимо, що науково-популярна акція «Дні науки» традиційно присвячуються Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку, який відзначається щороку 10 листопада. Цієї осені «Дні науки», що проводяться двічі на рік, святкують своє 5-річчя і одночасно будуть проходити у шести містах ‒ Івано-Франківську, Києві, Одесі, Харкові, Львові та Житомирі.

Основна мета наукового фестивалю — демонструвати досягнення науки у світі загалом і в Україні зокрема, пропагувати науковий світогляд, поглиблювати зв’язки між науковою спільнотою та громадськістю. Програма «Днів науки» розрахована на найширшу аудиторію. 

Так, 11 листопада, починаючи з 13.00, Наукове містечко «Нова Енергія» було переповнене відвідувачами: дітками, їхніми батьками та всіма зацікавленими. Програма була надзвичайно насиченою. Відвідувачів дивували неймовірними експериментами, феєричними шоу, цікавими майстер-класами та екскурсіями. Кожен присутній міг обрати собі локацію, яка найбільше імпонує.

Відвідувачі, у процесі гри з експонатами «Нової Енергії», познайомились із законами фізики, властивостями тіл та перетворенням енергії, поринули у віртуальний світ, де вмить можна перенестись в будь-яку точку галактики.  Кожен охочий, крутячи біляче колесо, міг стати «джерелом альтернативної енергії» — самотужки згенерувати електричний струм та з власного досвіду усвідомити всю складність появи електроенергії та чому її треба берегти. Відвідувачі охоче експериментували з гравітаційною воронкою та дерев'яним конструктором.

Також цьогоріч «Нова Енергія» дивувала фантастичними демонстраціями та майстер-класами:

Кріо-шоу «Шостий Елемент»  ̶  науковці змогли наочно продемонструвати як при «абсолютному нулі»  молекули будь-якої речовини застигають на місці. Присутні стали свідками кріо-вибухів, миттєвої заморозки, скуштували кріо-страву.

«ART house»  ̶  тут навчали азам архітектури та дизайну за допомогою харчових продуктів, з яких можна будувати смачні архітектурні споруди та прикрашати їх на свій смак.

Програмування для дітей мовою «SCRATCH»  ̶  на цьому майстер-класі діти могли зайнятися візуальним програмуванням мовою «SCRATCH». Ця освітня програма розроблена Массачусетським технологічним університетом спеціально для дітей у формі цікавої гри. 

«Ілюзіоніст»  ̶  під час майстер-класу діти, окрім опановування секретів цікавих наукових фокусів, розвивали нестандартне та критичне мислення, дрібну моторику рук, вивчали психологію людини та її підсвідомі психологічні помилки, основні критеріїв успішних публічних виступів.

«Реактор»  ̶  майстер-клас, який продемонстрував присутнім, що наука – це надзвичайно цікаво. Експерименти з хімії та фізики кожен охочий міг проводити разом з науковцем-хіміком.

Науковці «Нової Енергії» запевняють: «Ми творимо диво, не потребуючи для цього жодної магії  ̶  тільки чиста наука!» Наука  ̶  надзвичайно цікава, доступна та близька!

Українська