«Горизонт 2020»: секрети успіху

Як здобути мільйон? І бажано - у твердій валюті…

Над цим серйозно замислюється чимало українських науковців, котрі мають цікаві ідеї, проте не можуть знайти фінансування на їхню  реалізацію. Навіть намагаються вибороти гранти, але наразі успішних спроб не так багато, як хотілося б.  І шкода усвідомлювати, що невдачі часто-густо трапляються не тому, що проекти недосконалі, а тому, що неправильно репрезентовані. Тобто «вміли готувати, та не вміли подавати».

Виправити цю ситуацію й допомогти вітчизняним інтелектуалам втілити свої проекти у життя мали на меті організатори тренінгу «Горизонт 2020: поради щодо участі у Робочій програмі 2018 - 2020», що відбувся 23 жовтня 2018 р. в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, на базі Наукового містечка «Нова Енергія».

Це один із заходів Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій, що націлені на формування вмінь і навичок українських науковців у царині, так би мовити, самоменеджменту. І зібрав він під університетським дахом представників мережі національних контактних пунктів (НКП), створеної Міністерством освіти та науки України саме для консультацій вітчизняних «генераторів ідей» щодо способів реалізації їхніх проектів та допомоги в пошуку партнерів.

Таку можливість дає, зокрема, найбільша в історії Європейського Союзу програма, спрямована на фінансування досліджень та інновацій, «Горизонт 2020» із загальним бюджетом близько 80 млрд. євро, розрахованим на сім років (з 2014 р. по 2020 р.). Йдеться про дуже значні кошти, які сміливо можна назвати «інвестицією в мізки», що передбачає збільшення числа передових технологій, відкриттів і перспективних розробок,  які без цих фінансових ресурсів ризикують безнадійно застрягнути на тернистому шляху від наукових лабораторій до ринку. А оскільки ЄС дбає про підвищення конкурентоспроможності інноваційних підприємств, створення нових робочих місць та зростання якості життя й добробуту  своїх громадян, то заради цієї мети готовий фінансувати передову науку, що забезпечує економічне процвітання, стимулювати лідерство у промисловості та шукати відповіді на сучасні суспільні виклики.

Власне, одним із інструментів досягнення таких прагматичних цілей, є програма «Горизонт 2020», що сприяє проведенню наукових досліджень найвищого рівня, шукає світлі голови та допомагає створювати для перспективних учених сприятливе середовище співпраці. Важливо, що подати заявку на гранти можуть і відомі, досвідчені науковці, й молодь. Шанси виграти мають ті, хто візьметься за більш науково значущі дослідження в найрізноманітніших тематичних напрямках. І стосується це як університетів, так і науково-дослідних організацій, малих і середніх підприємств європейських та неєвропейських країн.

Тренінги на кшталт того, що відбувся в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, - чудова нагода отримати з перших рук покрокові інструкції щодо оформлення заявок на участь у програмі «Горизонт 2020», на чому особливо наголосив проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, проф. Максим Карпаш; а також можливостей випробувати себе в ролі експерта, який оцінюватиме представлені на розгляд проекти. Дуже влучно про це сказав представник НКП «Інформаційні та комунікаційні технології (НУ «Львівська політехніка») Іван Кульчицький: «Контактні пункти надають інформацію безкоштовно. Ми тільки показуємо, де є гроші, а вже ви самі маєте відкрити до них двері».  

Цього разу учасники тренінгу довідались багато цікавого про гранти Європейської ради досліджень (тренер – Валентина Андрущенко, НКП «Європейська Рада з наукових досліджень», Національний центр зі співробітництва з Європейським Союзом у сфері науки та технологій ДП «Укртехінформ»); про критерії, якими керуються експерти, оцінюючи конкурсні пропозиції (тренер – Артур Воронич, директор Центру міжнародного співробітництва, координатор НКП «Безпечна, чиста та ефективна енергетика», ІФНТУНГ); про соціо-гуманітарний напрямок програми «Горизонт 2020» (тренер - Любомир Никируй, НКП «Нанотехнології, сучасні матеріали та передові промислові виробництва», ПНУ ім.В.Стефаника) та нові можливості у конкурсах за напрямом «Дії Марії Кюрі для розвитку навичок, навчання та кар’єри» (тренер – Галина Лазько, НКП «Дії Марії Кюрі для розвитку навичок, навчання та кар’єри», НУ «Львівська політехніка»); про каскадне фінансування й пошук однодумців для реалізації своїх ідей (тренер – Іван Кульчицький, НКП « Інформаційні та комунікаційні технології», НУ «Львівська політехніка»), про актуальні тематики, особливості та перспективи участі у конкурсах за напрямами Future and Emerging Technologies та Inclusive, Innovative and Reflective Societies (тренер – Оксана Заремба, НКП «Інклюзивні, інноваційні та розумні суспільства» і «Майбутні і нові технології», НУ ім. І.Франка). Проте вся ця інформація стане в пригоді тільки тим, хто наважиться зробити перший крок в опануванні мистецтва презентації своїх проектів. Тому І.Кульчицький застеріг колег від зневіри та низької самооцінки й наголосив: «Ви можете конкурувати з європейськими організаціями, а щоб успішно конкурувати, ви маєте почуватися європейцями». Участь українських науковців у спільних проектах із західними партнерами дає для цього всі підстави.

 

Презентації тренерів доступні за посиланням: https://goo.gl/9RzDou

 

Українська