«Бути всім в одному човні і гребти в одному напрямі!»

Такий посил про зміни у вищій освіті почули від заступника Міністра освіти і науки України Єгора Стадного викладачі та студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу під час зустрічі в рамках перебування чиновника на Івано-Франківщині.

«Зацікавленими в якісній вищій освіті повинні бути всі – і викладачі, і студенти, і роботодавці. Ми хочемо змінити застарілу систему освіти, коли випускник ЗВО, з’явившись на роботу, чув «крилату» фразу: «А тепер забудь все, що ти вчив в університеті!» Прикладом змін є дуальна форма вищої освіти, коли студенти і навчатимуться, і набуватимуть досвіду за фахом, отримуватимуть зарплату.  Ми уже змінили систему фінансування, тобто, гроші розподілятимуться між університетами в залежності від їхніх результатів та чи входять вони до міжнародних рейтингів. Заплановано збільшення фінансування регіональних університетів. І ми налаштовані підтримувати у першу чергу технічні, інженерні спеціальності за державні кошти», - заявив на початку зустрічі Єгор Андрійович.

Ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський погоджується з тим, що питання реформування вищої освіти в Україні назріло дуже давно:

«Стару систему освіти слід було міняти одразу з проголошенням незалежності нашої держави. Важливо, щоб при реорганізації мережі ЗВО забезпечити їм можливість ефективно виконувати покладені на них завдання. Сьогодні  обнадійливо виглядає пріоритетність у фінансуванні інженерних спеціальностей. Ми одержали стартового фінансування на 10% більше. Але варто зазначити, що наш університет працює в царині енергетики – готує фахівців для енергетичної галузі, а також проводить науково-дослідні роботи для енергетичної безпеки держави. Адже відомо, що нафта, газ, вугілля складають в енергетичному споживанні України близько 50%. Ми навіть про це доповідали у Верховній Раді України, і нас почули. Науковці ІФНТУНГ беруть активну участь в реформуванні енергетичної галузі України.

Ми розуміємо, що краще фінансуватимуться ті ЗВО, які мають перспективу. Отримавши фінансування, треба рухатись вперед, розвиватись. І ми налаштовані на серйозну роботу і зміни!»

Під час спілкування з аудиторією Єгор Стадний проінформував про зміни до законодавства про вищу освіту та плани на найближчу перспективу, про фінансову автономію університетів, що студенти-бюджетники з наступного року будуть теж підписувати договори, але не про оплату, а про обов’язки та права, що вводиться акредитація освітньої програми як своєрідна перевірка її якості. Також заступник Міністра відповів на численні запитання викладачів та студентів, які їх хвилювали.

У рамках візиту до ІФНТУНГ заступник Міністра також поспілкувався з адміністрацією університету, познайомився з надсучасними лабораторіями ІФНТУНГ, Геологічним музеєм та Науковим містечком «Нова енергія».

 Повну версію зустрічі можна переглянути тут: 

Українська