У «Новій Енергії» стартував ІІ Всеукраїнський хакатон «STEM: гендерночутливий підхід до навчання у школі»

Сьогодні Наукове містечко «Нова Енергія» об'єднало у своїх стінах  на ІІ Всеукраїнському хакатоні «STEM: гендерночутливий підхід до навчання у школі» майже 50 учасників з різних населених пунктів України, які зібрались задля пошуку оптимальних шляхів зацікавлення учнів у вивченні STEM-предметів та виборі STEM-професій, без гендерних стереотипів.

Організатори заходу ‒ Центр «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» спільно з Фондом Народонаселення ООН в Україні. Партнери заходу ‒ ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти", Наукове містечко "Нова Енергія", компанії: Прикарпаттяобленерго, IT Integrator. Захід буде проходити три дні в Науковому містечку "Нова Енергія" за ініціативи проректора з науково-педагогічнї роботи, проф. Карпаша М.О.

Арт-директор «Нової Енергії» Ірина Дарвай відзначає, що невипадково такий захід проводиться саме в Науковому містечку: «Навчання за STEM-напрямом  ̶  є одним із основних аспектів функціонування «Нової  Енергії». Так, уже два роки поспіль ми проводимо навчання для діток саме за цим напрямом. У нас успішно функціонують: 3D  школа, де діти отримують навики та знання з 3D моделювання, сканування та друку на 3D принтері; курси ARDUINO, де молодше покоління навчається розробляти власні пристрої та писати для них програми;  курси LeDuino  ̶  це ексклюзивний курс, що розширює можливості конструкторів Lego для створення уже і не дитячих проектів, курси «Нова Енергія», що допомагають формувати вміння та навики, які дозволять зібрати власну або змонтувати промислову сонячну або вітро-електростанцію, геліоколектор. Зараз ми запускаємо школу прикладної науки «Реактор», на якій кожен охочий зможе проводити разом з нашим науковцем-хіміком експерименти з хімії та фізики. Загалом, вся наша команда старається зробити науку надзвичайно цікавою, доступною та легкою!»

До присутніх також звернулись організатори та партнери заходу  ̶  Каріна Семенко (Центр «Розвиток КСВ») та Ольга Тишко (Прикарпаттяобленерго). Вони наголошують, що саме вчителі вперше знайомлять школярів та школярок зі світом STEM-дисциплін і здатні заохотити їх обирати інженерні та технічні спеціальності у майбутньому. Організатори плекають надію, що об’єднавши зусилля найбільш вмотивованих вчителів з усієї країни на хакатоні «STEM: гендерночутливий підхід до навчання у школі», знайдуться шляхи зацікавлення учнів у вивченні STEM-предметів та виборі STEM-професій, без гендерних стереотипів. А сучасна українська освіта отримає інноваційні рішення, які сприятимуть росту зацікавленості дітей, і зокрема дівчат, до наукових спеціальностей, і використовуватимуться навіть поза межами освітнього процесу.

Хакатон триватиме три дні  ̶  9-11 листопада. Робота учасників передбачає як теоретичну, так і практичну частини. Для визначення проектів-переможців представлено низку критеріїв, зокрема: гендерна чутливість,  простота та цілісність продукту, масштабність, реалістичність, вплив на цільову аудиторію, якість презентації, командна робота. За виокремленими критеріями буде визначено трьох переможців, призовий фонд для яких становить 25000 грн., 15000 грн. та 10000 грн. відповідно.

Надіємось, що протягом цих днів учасники напрацюють справді якісні та унікальні освітні рішення для України та отримають відповідні ресурси на їх реалізацію!

Успіху!

 

Українська