Прозора енергетика: можливості та перспективи

Сьогодні в Науковому містечку «Нова Енергія» відбулась презентація результатів проекту USAID «Прозора енергетика». Експерти DiXi Group познайомили учасників із продуктами, створеними під час роботи над проектом.

Аналітик проекту Ольга Трутень перед початком заходу відзначила: «В кожному місті ми стараємось вибрати для презентації найбільш вдале місце, своєрідний «центр збору спільнот». В Івано-Франківську  ̶  це «Нова Енергія», що функціонує на базі ІФНТУНГ. Тим паче, що з науковим містечком ми вже неодноразово працювали і це принесло нам чудові враження та досвід. Також відзначу, що Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу  ̶  це осередок фахівців у сфері енергетики, єдиний університет нафтогазового профілю, тому логічно саме тут проводити наш захід».

Спікери презентації  ̶  Тарас Ткачук, Ольга Трутень, Вікторія Тороп, Антон Яскевич, Віктор Панін представили всі напрацювання в рамках проекту. Зокрема йшлося про онлайн-карту енергетичного сектору, яку пропонується використовувати як платформу для підвищення прозорості в енергетичному секторі. Її автори поставили собі за мету зібрати на одній інтернет-платформі, в зручному для роботи форматі, максимальну кількість даних про усі галузі ПЕК. Карта дає можливість легко зрозуміти, як працює сектор енергетики. Таким чином, кожен споживач має можливість дізнатися: через чиї руки проходить електрика до входу в будинок; який шлях проходить газ до того часу, коли потрапляє в газову плиту; яку відстань проходить тепло до того як нагріти батареї у кімнаті; як пальне потрапляє до  АЗС.

Експерти також розповіли про інші цікаві продукти, створені під час роботи над проектом: інструмент «Подати запит», який дозволяє швидко визначити розпорядника інформації та надсилати інформаційний запит з питань, які стосуються енергетики; онлайн-курс із енергетики, що складатиметься з відеолекцій відомих діячів галузі про специфіку енергетики та її внутрішні закони; індекс прозорості, що демонструє інтегральну оцінку інформаційної відкритості енергетичного сектору; онлайн-додаток Субсидія.укр, що розраховує щомісячну "квитанцію" з урахуванням субсидії.

Вікторія Тороп розповіла про мобільний додаток «Енергетика онлайн», запуск якого відбудеться в листопаді 2018 року. Додаток розроблений за сприяння Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та дозволить українцям реагувати на неякісні послуги або неефективну роботу центрів обслуговування, оперативно дізнаватися про громадські слухання в галузі, а також бути «ревізорами» ремонтних робіт, передбачених інвестиційною програмою

Довідково. Проект «Прозора енергетика» стартував у листопаді 2016 року за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Від того часу  він веде боротьбу за поліпшення фінансової прозорості в енергетичному секторі України через розкриття замовчуваної інформації.

 

Українська