Дати студентам можливість підготуватися до потреб ринку

 

15 листопада, в рамках співпраці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Івано-Франківського ІТ-кластера, на базі наукового містечка «Нова енергія» відбулася презентація «Один день з життя інженера контролю якості програмного забеспечення». Ії  провів бізнес-аналітик компанії «SoftServe», співорганізатор  Спільноти інженерів контролю якості програмного забезпечення Михайло Шелудяков.

Він поділився зі студентами ІФНТУНГ деякими деталями роботи інженера контролю якості програмного забезпечення, навів цікаві практичні приклади й розповів про ті проблеми, які доводиться розв’язувати фахівцям із QC. Адже вони - важлива ланка в структурі команди будь-якої ІТ-компанії, бо, як справжні детективи, щодня ведуть свої маленькі «розслідування», вишукуючи хиби й помилки в програмному продукті, над яким трудяться розробники, ретельно тестуючи його. Можна сказати, що великою мірою саме їм ми завдячуємо своїм комфортним спілкуванням із веб-ресурсами та програмним забезпеченням сучасних гаджетів. Тож зайве говорити, наскільки потрібними на ринку ІТ-послуг є фахівці такої спеціалізації.

Для Івано-Франківська це особливо актуальне питання, бо тут, за словами Михайла Шелудякова,  він відстає від Львова, Києва, Одеси і Дніпра. Хоча вже сьогодні в обласному центрі налічується близько 47 ІТ-компаній, а в Коломиї - чотири.

-Вони розростаються, - пояснює пан Михайло, - але не мають єдиного вектора діяльності. Саме консолідувати її і має на меті кластер. От уявіть, що у вас ІТ- компанія, але бракує кваліфікованого персоналу. Що робити? Хіба переманювати фахівців у конкурента…  Тому, зрозуміло, буде краще, якщо на ринку з’явиться більша кількість таких спеціалістів. Існують певні курси, ІТ-академії, завдяки яким вирішується проблема кадрового дефіциту ІТ-компаній. Так, конкурентні війни між ними  це не зупинить, але тепер вони вже не такі болісні.

Є над чим замислитись і сьогоднішнім студентам. Отримавши можливість ближче познайомитися зі специфікою роботи інженера з контролю якості програмного забезпечення, вони можуть скласти своє уявлення про цікавий їм напрямок діяльності.

-Таким чином ми вдихаємо життя у спільний освітній продукт університету і ІТ-кластера, - розповідає проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Карпаш М.О. - Ідея полягає в тому, щоб, навчаючись і працюючи, студенти отримували додаткові кваліфікації, які дадуть їм можливість краще підготуватись до потреб ринку.

Українська