В ІФНТУНГ стартував ІІ етап ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика

В усьому світі є шість тисяч унікальних і чарівних мов, для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найкраща та найближча до серця — українська.

Канадський підприємець українського походження – Петро Яцик пристрасно любив Україну, її мову. Бажав бачити свою Вітчизну землею мудрих, сповнених гідності, вільних, позбавлених комплексу меншовартості людей, прагнув, щоб у найближчому майбутньому Україна посіла гідне місце серед найрозвиненіших країн, серед народів із глибинною й багатовіковою історією.  

Так, для утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу щорічно проводиться Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. За роки проведення конкурс набув неабиякої популярності й престижу серед учнів, студентів та педагогів і давно переріс звичайну культурну акцію, перетворившись на справжнє свято, яке утверджує безсмертя рідної мови.

ІІ етап ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед студентів закладів вищої освіти сьогодні стартував у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Відзначимо, що конкурс знавців української мови проводиться відповідно до Положення про Міжнародний конкурс з української мови ім. П. Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.03.2008 р. №168 та з метою утвердження статусу української мови як державної.

Урочисто, під звучання фанфар, на сцену вийшли ведучі, оголошуючи конкурс відкритим. Зазвучали красиві поетичні рядки, які уславлюють рідну українську мову серед безлічі інших мов. В гостинній та доброзичливій атмосфері конкурсантів привітав у стінах ІФНТУНГ проректор з науково-педагогічної роботи, професор Мандрик Олег Миколайович. «Міжнародний конкурс з української мови ім. П. Яцика в нашому університеті проводиться вперше. Тому я щиро дякую, що саме ІФНТУНГ обрали осередком для проведення такого престижного заходу. Я впевнений, що серед присутніх в залі є майбутні академіки, відомі науковці, адже саме за молоддю – майбутнє України. А ми, в свою чергу, будемо старатись дати відповідні знання і можливості, щоб ви стали відомими і затребуваними фахівцями. Успіхів, добра, миру і перемоги!» - відзначив Олег Миколайович.

Привітали учасників із початком конкурсу та побажали перемоги заступник директора Департаменту, начальник управління освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Гаврилюк Ігор Олегович та завідувач кафедри філології та перекладу ІФНТУНГ, професор Когут Оксана Володимирівна. З умовами конкурсу учасників ознайомила головний спеціаліст Департаменту освіти Івано-Франківської ОДА Дяків Оксана Володимирівна.

Оцінюватиме роботи учасників компетентне журі, до складу якого увійдуть авторитетні викладачі прикарпатських закладів вищої та професійної освіти, представники Департаменту освіти,  науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА.

За організацію та підтримку у проведенні конкурсу дякуємо Департаменту освіти, науки та молодіжної політики, адміністрації ІФНТУНГ, кафедрі філології та перекладу, Центру культури та дозвілля студентів.

Переможцями ІІ етапу ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика оргкомітет визнав:

Серед студентів ЗВО ІІІ-IV рівнів акредитації

І місце – Говзан Марія (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу)

ІІ місце – Дебенко Софія (ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»)

ІІІ місце – Владика Софія (ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»)

Серед студентів філологічних факультетів ЗВО ІІІ-ІV рівнів акредитації:

І місце – Гарасим`юк Ірина (ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»)

ІІ місце – Бородайко Ірина (ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»)

ІІІ місце – Гутник Наталія (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу)

Серед студентів ЗВО І-ІІ рівнів акредитації:

І місце – Плешкан Іванна (Медичний коледж Івано-Франківського національного медичного університету)

ІІ місце – Вань Вікторія (Івано-Франківський державний коледж технологій та бізнесу)

ІІІ місце – Оленчин Анна-Марія (Рогатинський державний аграрний коледж)

Серед студентів педагогічний коледжів:

І місце – Федорів Людмила (Івано-Франківський коледж ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»)

ІІ місце – Когут Вікторія (Івано-Франківський коледж ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»)

ІІІ місце – Перцович Людмила (Коломийський педагогічний коледж Івано-Франківської обласної ради)

Вітаємо переможців! Бажаємо успіху,  творчих  звершень,

 свіжих ідей і натхненного пера!

 

Українська