Net4sEnergy: науковці провідних ЗВО 4-х держав ділились досвідом з енергоефективності

Реалізація проєкту «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (Net4sEnergy) передбачає низку заходів і дій, зокрема, створення власних планів дій із енергозбереження, пілотних установок на відновлюваних джерелах енергії із реальною економією для закладу, стажування студентів і викладачів університетів тощо. Сюди ж варто віднести й обміни кращими практиками у сфері енергоефективності й енергозбереження між університетами-партнерами (ІФНТУНГ, Технічний університет в Кошице (Словаччина), Університет Мішкольца (Угорщина), Північний університетський центр в Байа-Маре Технічного університету Клуж-Напока (Румунія).

Відповідно до плану реалізації проєкту, 30 квітня за допомогою хмарної платформи WebEx відбувся семінар з обміну передовим  досвідом у сфері енергоефективності. Організатор - Технічний університет в Кошице. Загалом до онлайн-зустрічі долучились всі члени проєктних груп партнерських ЗВО. Словацькі колеги (Жолт Чонка (Zsolt Čonka), Наташа Урбанчикова (Nataša Urbancíková), Володимир Кохан (Vladimir Kohan), Ото Худець (Oto Hudec) презентували свої підходи до впровадження енергоефективних заходів, розповіли про успішну реалізацію двох проєктів у сфері відновлюваних джерел енергії, а також про розробку та впровадження спільних освітніх програм з енергоефективності.

Після презентації кращих практик партнери обговорили подальші плани щодо розробки та прийняття планів дій сталого енергетичного розвитку до 2030 року в університетах-партнерах. Адже, проєкт Net4sEnergy націлений, в першу чергу, на те, щоб навчити провідні університети транскордонного регіону HUSKROUA ефективно управляти енергетичними ресурсами на інституційному рівні задля подолання змін клімату.

Українська