ІФНТУНГ на шляху до інтернаціоналізації вищої освіти!

Процес глобалізації та стрімкий розвиток новітніх інформаційних технологій сприяли становленню основного напряму розвитку вищої освіти в усьому світі – інтернаціоналізації. Поглибити свої знання з інтернаціоналізації навчального процесу зібрались представники двадцяти одного закладу вищої освіти  з різних куточків України на Академії лідерства з інтернаціоналізації. Організатори навчання – представники EducationUSA – мережі Державного Департаменту США, що складається з понад 435 інформаційно-консультативних центрів для іноземних студентів у понад 175 країнах.

Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу навчання пройшли провідний інженер Центру міжнародного співробітництва Галина Салижин і доцент кафедри комп’ютерних систем і мереж Інституту інформаційних технологій Мар’ян Слабінога.

Так, американські університети доводять, що освітні заклади ще не скоро стануть історією. Вони оновлюють інфраструктуру та підходи до навчання студентів, щоб залишатися актуальними. Адміністратори та викладачі працюють з роботодавцями, громадами, а також урядами, щоб готувати студентів відповідно до майбутніх потреб.

Теперішнє інтернет-покоління дуже нетерпляче. Вони звикли отримувати відповіді на питання зі швидкістю Google, тож університети теж мають пришвидшитися: швидше опрацьовувати документи, швидше давати домашнє завдання, швидше пропонувати можливості волонтерська, стажування, мобільності тощо. Американські університети часто розробляють багатофункціональні додатки на телефони, щоб студенти моментально дізнавалися про все – від зміни в розкладі до завершення навчального циклу.

Як бачимо, вчитись є чому і працювати є над чим. Так, протягом двох днів українські ЗВО вчились, як правильно використовувати американській досвід для розробки своїх стратегій. Представники університетів дізналися про особливості створення стратегії інтернаціоналізації від керівника міжнародного відділу Університету Джексонвіля; прослухали презентації про платформу «Study in Ukraine» від директора Українського державного центру міжнародної освіти Олени Шаповалової; дізнались про особливості програми освітніх і культурних грантів Посольства США в Україні від асистента з питань культури Вікторії Михайленко.

Українська