Як запалити зірку мрії

Четвертий День народження кафедра підприємництва та маркетингу Інституту економіки та менеджменту Івано-Франківського національного університету нафти і газу відзначила відкритою лекцією на тему «Лайфхаки успішного стартапу» для своїх студентів та абітурієнтів (адже й вони незабаром долучаться до великої сім’ї ІФНТУНГ). Тема – гіперактуальна для молодіжної аудиторії. Адже мова – про нематеріальний «стартовий капітал», який може стати початком великої та успішної справи. Тож не дивно, що захід зініціював Студентський парламент ІФНТУНГ, який спільно з працівниками кафедри організував зустріч зі спікерами, котрі мають цікавий досвід зростання в бізнесі. Серед них - засновник ТОВ «Кофі лаб груп» та асистент кафедри фінансів Тарас Войтків; співзасновники ТОВ «Нострес» Василь Рибій та Тарас Боднаренко; засновник компанії «Wooo agency» Дмитро Мельникович; засновник ТОВ «Селект» Віктор Сорока; співзасновник та комерційний директор «Navizor Ukraine», координатор в «Startup Crash Test project” Андрій Хомин; громадський активіст, співзасновник БО «НЕБАЙДУЖІ», студент групи ПТм-19-1 Василь Адамчук.

Такий вибір – не випадковий. Завідувачка кафедри підприємництва та маркетингу Ірина Перевозова підкреслює:

 – Стартап – це завжди нова ідея, нова технологія, щось нове. Кому ж реалізовувати їх, як не молоді. Це саме той креативний прошарок суспільства, який може стати рушієм економіки нашої держави. А щоб подолати страх перед труднощами реалізації ідей, ми вирішили організувати такий захід. Тим більше, День народження найкраще святкувати в колі друзів і однодумців. Тож відзначаємо його нетрадиційно -  зустрічами з фахівцями у сфері маркетингу й реалізаторами вдалих стартапів. Ми спонукаємо наших студентів пробувати себе й не боятися бути не почутими. Робимо все, аби їхні підприємницькі ідеї були втілені в життя.

Саме тому захід відкрила доповідь про креативне підприємництво доцента кафедри підприємництва та маркетингу Оксани Малинки, яка також є експертом проєкту Creative Spark Ivano-Frankivsk. Вона не тільки розповіла про успішні світові й українські стартапи й сучасні тенденції креативної економіки, але й нагадала студентам про реальну нагоду зробити перший крок до створення власного бізнесу:

-В рамках спільного проєкту з університетом Ковентрі і за фінансування Британської Ради «Creative Spark», ми пропонуємо нашій молоді взяти участь в конкурсі «Big Idea Challenge». Вони мають можливість виграти 1000 фунтів й реалізувати свою ідею, втілити свою мрію в життя, запустити власний стартап.

Яким він буде? Вибір величезний. На порядку денному зараз виготовлення крафтового пива й виробництво електровелосипедів, надання редакторських і перекладацьких послуг, встановлення автоматів зі здоровою їжею, ремонт смартфонів… Список довжелезний! Аж до… консультування з побачень. Хтозна, які ідеї виникнуть у вихованців ІФНТУНГ після сьогоднішньої відкритої лекції. Можливо, хтось із них завтра запалить нову зірку в сузір’ї успішних стартапів.

Українська