Стажування в Малайзії: що нового у світі електромереж?

В рамках Малайзійської програми технічного співробітництва (MTCP) курс науково-педагогічного стажування «Промислові електричні мережі та керування двигунами змінного струму» упродовж двох тижнів в місті Шах-Алам пройшла доцент кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки ІФНТУНГ Ірина Яремак. У стажуванні взяли участь 46 учасників з 23 країн світу, а навчання відбувалось в Центрі підготовки інструкторів та підвищення кваліфікації (CIAST). Ірина Ігорівна зазначає, що особливої уваги заслуговують практичні заняття в СІАST. Всім учасникам надали необхідні інструкції, обладнання та інструменти, щоб вони самостійно отримали навики монтажу електропроводки та електрообладнання. Креативного духу додавали й надсучасні лабораторії, в яких доводилось працювати. Набутий досвід тепер можна поширювати серед українських фахівців та студентів.

 Лекційні та практичні заняття проводили досвідчені інструктори: пани Назрім Бін Тан, Мохамед Лотфі Бін Аріфін, Сузаїні Бін Супінгат, пані Хабібан Бінті Яхая та Нуор Адліна, доктор Ібрагім.  Під час лекційних занять, які проводились на високому науково-методичному рівні, особливу увагу приділяли схемам керування роботою асинхронних двигунів. Викладачі-тренери підібрали цікавий матеріал, зосередили увагу слухачів на головних положеннях матеріалу лекції, створили творчу та робочу атмосферу.

  

Вручити сертифікати про успішне стажування в рамках MTCP прибув міністр соціальної політики Малайзії.

Стажери здійснили також візит до Міністерства закордонних справ Малайзії. Під час зустрічі гості стали учасниками  активного діалогу, що засвідчив прагнення представників Малайзії співпрацювати з урядами країн-учасниць програми.

Крім того,    учасники стажування відвідали малайзійські навчальні заклади, а саме:  до Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Chembong, Negeri Sembilan та Bukit Katil Industrial Training Institute (ILP), Melaka та познайомились з системою освіти в Малайзії. Візити дозволили учасникам стажування зробити висновок, що пріоритетними для малайзійських абітурієнтів наразі є інженерні спеціальності.

 

 

 

Українська