Сергій Бубка: «Успіхів і перемог!»

Сьогодні Івано-Франківський національний технічний університету нафти і газу приймав високого гостя – спортивну легенду, Президента Національного олімпійського комітету України, олімпійського чемпіона, Героя України Сергія Бубку, який приїхав на Прикарпаття з робочим візитом. Оскільки у фокусі уваги Сергія Назаровича був розвиток спортивної інфраструктури в області, реалізація інвестиційних проєктів та впровадження європейських практик спорудження інфраструктурних об’єктів, то разом із головою Івано-Франківської ОДА Денисом Шмигалем він оглянув легкоатлетичний стадіон Спортивного комплексу ім.Гемби А.П.

Проректор з наукової роботи ІФНТУНГ Ігор Чудик та проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Сергій Куровець ознайомили гостей з перебігом реконструкції стадіону, у фінансуванні якого об’єднано кошти, надані Фондом регіонального розвитку, Міністерством освіти і науки України, Івано-Франківською обласною державною адміністрацією. Вона триває з минулого року і вже вийшла на фінішну пряму. Окрім сучасних поліуретанових доріжок і зеленого газону футбольного поля з автоматичним поливом та освітленням, тут незабаром мають з’явитися нові трибуни для глядачів і розминочне приміщення для учасників змагань під трибунами (нинішній манеж). Наскільки це важливо, пояснив Директор департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради, президент Федерації легкої атлетики Івано-Франківської області Віталій Матешко:

-Цей стадіон мегапотрібен. То багаторічна мрія всіх легкоатлетів Прикарпаття. Він, власне, готовий. Але щоб стадіон сертифікувати, потрібні дві речі – трибуни і так звана розминочна зона. Якщо це буде зроблено, то на 2020 р. ми маємо домовленість із Федерацією легкої атлетики України про проведення щонайменше трьох цікавих змагань –це юнацька міжнародна матчева зустріч національних легкоатлетичних команд чотирьох країн у травні й два старти восени – командний чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих і один із юнацьких чемпіонатів, осінній. Наразі Федерація легкої атлетики Івано-Франківської області підписала угоду з ІФНТУНГ, тож тепер маємо дозвіл на проведення тут навчально-тренувальних занять і успішно використовуємо цей стадіон. Він нас абсолютно задовольняє, покриття постелене добре – можемо тренуватися.

Підтримувати такі проєкти завжди готовий Національний олімпійський комітет України, адже роль спорту у вихованні молоді неможливо переоцінити, що особливо підкреслив Сергій Бубка:

-Якщо є спортивна інфраструктура, тоді й тренери мають роботу, і діти не на вулиці займаються хтозна чим. Тому те, що сьогодні реконструюється чи створюється нова сучасна спортивна інфраструктура – це надзвичайно важливо для здоровя нації. І дуже приємно, що в університеті є ось така спортивна споруда. Адже студенти – це молоді люди, у них багато енергії, вони повинні займатися спортом. Хтось із них може стати видатним спортсменом, хтось житиме повноцінним здоровим життям. Тому у наших керівників має бути державний підхід, щоб вони розуміли: це треба робити!

Одним із таких очільників є голова Івано-Франківської державної адміністрації Денис Шмигаль, який запевних усіх присутніх в тому, що ОДА й надалі активно підтримуватиме розвиток спорту на Прикарпатті, наголосив на значенні легкоатлетичного стадіону Спортивного комплексу ім.Гемби А.П. ІФНТУНГ як важливого спортивного об’єкту й побажав спортсменам, які тут тренуються, нових звершень:

-Ви – молодці, ви – приклад. Так тримати! Успіху! А ми робитимемо все, щоб ви могли завойовувати медалі.

Декого з них сьогодні урочисто вітали просто на стадіоні. За досягнення у спорті були відзначені студенти ІФНТУНГ Назар Левицький (ЕТ-17-2), чемпіон світу та дворазовий чемпіон України з пауерліфтингу (тренер О.В.Вінтоняк); Марія Кривоніс (ЕК-18-1), срібна призерка Чемпіонату Європи серед молоді з боксу в м.Софії (тренер С.К.Сулейманов); Арсен Савіцький (ІП-17-1), чемпіон України з плавання 2018 р. (тренер Г.М.Симоненко); Олександр Мельник (ПМ-17-1), чемпіон України з плавання 2017 р.(тренер Г.М.Симоненко); Владислав Норка (НІВ-18-2), багаторазовий призер України з пауерліфтингу, які отримали відзнаки особисто з рук пана Бубки; а також Анатолій Журавель (ВНГ-14-1), чемпіон Європи в розділі куміте у ваговій категорії +95 кг 2018 р. і срібний призер Чемпіонату Європи з кіокушинкарате 2019 р.(тренер Х.Т.Марзаганов); Ярослав Максютенко (ГР-17-1к), бронзовий призер Чемпіонату Європи та чемпіон України з армспорту 2018 р. (тренери В.І.Черней та О.В.Вінтоняк); Михайло Ковалевич (ЕК-17-1), переможець Міжнародного турніру пам’яті МСУ з боксу Василя Потоцького, 2018 р. та переможець  International Grand Prix Boxing «Skorpion Cup», 2019 р. (тренер С.К.Сулейманов).

 Але на цьому урочистості не завершились: Сергій Бубка передав стадіону офіційний прапор Олімпійського комітету, а ректору ІФНТУНГ Євстахію Крижанівському – подяку НОКУ за внесок у розвиток олімпійського руху. Також університет отримав від нього дорогу пам’ятку – чотири томи «Енциклопедії в запитаннях і відповідях» М.М.Булатової, присвячені фехтуванню, боротьбі, боксу та фігурному катанню на ковзанах, що зберігатиметься тепер на кафедрі фізичного виховання і спорту Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ.

Попри щільний графік (адже попереду в Сергія Бубки ще висадка дерев в с.Дуба Рожнятівського району разом із кращими спортсменами області), гість ІФНТУНГ провів невеличку автограф-сесію й зізнався:

- Мені дуже приємно бути на цьому легкоатлетичному стадіоні, у вашому університеті. Хотів би подякувати за кроки, які сьогодні зроблені. Приємно бачити таку спортивну споруду – душа радіє, що почався рух відбудови спортивної інфраструктури України. Хочу побажати, щоб усі ми були успішні, здорові й жили в спокої і мирі. Успіхів і перемог!

  

Українська