Розширення міжнародної співпраці ІФНТУНГ: іракський вектор

Керуючись прагненням активізувати міжнародне співробітництво між університетами та розвивати наукові дослідження і взаємні обміни в галузі науки й освіти, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу відвідала делегація з Іраку, яку очолив проф. Мудхафар Садек Хасан Аль-Зухарі – президент Технічного університету Аль-Фурат Аль-Авсат.

За словами проректора з науково-педагогічної роботи, проф. Максима Карпаша, візиту делегації в ІФНТУНГ передували тривалі переговори, і зараз обидві сторони зацікавлені в налагодженні тісної взаємодії між їхніми освітніми й науковими середовищами: «Співпраця між нашим університетом та ЗВО Іраку включатиме: взаємне визнання дипломів; спільні освітні проєкти, оскільки в наших сьогоднішніх гостей є потреба навчити своїх студентів, а матеріально-технічна база ІФНТУНГ є набагато потужнішою, вона сприяє кращому формуванню професійних навиків і забезпеченню якісної підготовки кваліфікованих фахівців. Тому є ідея, щоб іракські студенти продовжували навчання у нас. Альтернативою цього є відкриття філіалу ІФНТУНГ на базі одного з університетів Іраку, щоб на постійній основі наші професори могли там викладали та ділитись досвідом. Ми переконані, що наша співпраця буде плідною як в науковому, так і в освітньому аспектах».

Іракську делегацію ознайомили з навчальною та науково-дослідною базою ІФНТУНГ. Під час спільної зустрічі з адміністрацією університету, директорами інститутів президент Технічного університету Аль-Фурат Аль-Авсат проф. Мудхафар Садек Хасан Аль-Зухарі відзначив: «Університет нафти і газу - однин із пріоритетних закладів вищої освіти України у контексті розширення наукової й освітньої співпраці». Також  сторонами було обговорено низку важливих питань, що стосуються академічної мобільності викладачів та студентів, навчально-наукове та науково-технічне співробітництво, а перспективі – створення філіалу ІФНТУНГ на базі одного із технічних університетів Іраку.

За результатами зустрічі було підписано два Меморандуми про співпрацю між ІФНТУНГ та університетами Іраку - Технічним університету Середнього Євфрату та Технічним університетом Аль-Фурат Аль-Авсат. Умови угоди передбачають: спільну наукову діяльність, обмін науковцями, викладачами, науковою інформацією, спільне проведення міжнародних науково-технічних симпозіумів, конференцій, семінарів та круглих столів. Також договори сприяють участі сторін в національних і міжнародних ініціативах щодо мобільності для студентів, аспірантів, науково-дослідних і викладацьких кадрів.

Інформація оновлюється. Делегація з Іраку перебуватиме в університеті протягом тижня. Передбачаються зустрічі зі студентами, обговорення подальших кроків співпраці, ознайомлення з матеріально-технічною базою тощо.

Більше фото

Українська