Реалізація HUSKROUA/1702/6.1/0022 виходить на фінішну пряму

Наприкінці літа команда фахівців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в рамках виконання проєкту HUSKROUA/1702/6.1/0022 «Регіональний центр навчання та моніторингу впливу електроустановок на навколишнє середовище – CRIMIGE», який фінансується Європейським Союзом в рамках програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, відвідала Бурштинську ТЕС, Богородчанську сонячну станцію, Вітрову станцію в с. Шевченкове Долинського району, щоб провести дослідження та моніторинг впливу електроустановок на навколишнє середовище. Для цього в рамках проєкту було закуплено вартісне обладнання. Варто лише зазначити, що для досліджень використовуються низькочастотний аналізатор для професійних вимірювань параметрів електричних та магнітних низькочастотних змінних полів, пристрій для проведення поглибленого аналізу електромагнітного поля та для реєстрації випромінювання у радіочастотному діапазоні, пошуковий дозиметр-радіометр, багатофункціональний лазерний далекомір. (Про обладнання, його призначення та вартість детальніше).

Виконавці проєкту від ІФНТУНГ, серед яких – перший проректор та менеджер з комунікації проєкту Олег Мандрик, завідувач кафедри екології та  координатор проєкту від ІФНТУНГ  Ярослав Адаменко, завідувачка кафедри туризму та технічний експерт  Людмила Архипова, експерт з екології, доц. кафедри екології Наталія Глібовицька, ассистент кафедри екології та експерт-еколог Кундельська Тамара, ст. викладач кафедри нафтогазової геофізики та експерт-геофізик Микола Штогрин,  провели заміри параметрів електромагнітного поля, акустичного навантаження та радіаційного випромінювання об’єктів  з використанням обладнання, отриманого в рамках проєкту. Отримані інструментальні результати досліджень опрацьовуються на кафедрі екології ІФНТУНГ  з використанням ліцензованого програмного забезпечення MapinfoPro 19.0.

Команда експертів готується до проведення подальших досліджень енергетичного обладнання, установок, розташованих в Івано-Франківській та Закарпатській областях.

Очікується, що в довготривалій перспективі завдяки встановленим осередкам дії антропогенних фізичних полів будуть розроблені рекомендації щодо мінімізації такого пливу як на довкілля, так і на здоров’я людини. Результати досліджень також ляжуть в основу підготовки магістрів з питань транскордонного впливу виробництва, транспортування, розподілу та використання електроенергії на навколишнє середовище. Планується й видання трьома мовами (українською, румунською та англійською) навчальних та лабораторних посібників.

Довідково про проєкт: «Regional Center for Training and Monitoring of the Environmental Impact of Electrical Installations – CRIMIGE». Загальний бюджет272 637,52 EUR, з них 245 373,76 EUR – внесок Європейського Союзу. Частка коштів для ІФНТУНГ134 222,00 EUR (120 799,80 EUR – грант ЄС; 13 422,20 EUR – власне співфінансування).

Основна мета Проєкту – реалізація спільної екологічної підготовки та інформаційної кампанії про вплив електроенергії на навколишнє середовище на основі обміну дослідженнями, досвідом та практикою. «Регіональний центр навчання та моніторингу впливу електроустановок на навколишнє середовище» потребує відповідного обладнання, що істотно сприяє контролю процесів, які можуть порушити природне функціонування факторів навколишнього середовища, комплексній оцінці впливу на навколишнє середовище, збагаченню знань про законодавство про охорону навколишнього середовища.

 

 

 

Українська