Разом – до нових висот!

 Делегація Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в складі першого проректора університету О.М.Мандрика, директора Інституту  нафтогазової інженерії О.Ю.Витязя й директора Інституту  природничих наук і туризму В.Г.Омельченка взяла участь у Міжнародній конференції «Проблеми прикладної геології та геофізики», присвяченій 100-річчю  Краківської гірничо-металургійної академії ім.С.Сташиця. Конференцію відкрив ректор Академії, професор Тадеуш Сломка, який свого часу очолював факультет геології, геофізики та охорони навколишнього середовища. Серед запрошених були представники Міністерства науки й вищої освіти Польщі, мер м.Кракова, багато представників міжнародних компаній та університетів. Адже значення порушених науковцями проблем важко переоцінити: мова –  не лише про розвідку й видобуток корисних копалин, енергоносіїв, але й про оцінку ризиків цієї діяльності для довкілля та про перспективи використання екологічних джерел енергії.

Окрім участі в цьому науковому форумі, делегація ІФНТУНГ провела зустрічі з керівництвом Академії – проректором з питань співробітництва Єжи Лісом, проректором зі студентських питань Анною Сівік, проректором з питань освіти Войцехом Лужним. Йшлося про проблеми та напрямки подальшої співпраці університетів-партнерів у світлі останніх змін у польському законодавстві про вищу освіту. Зокрема, обговорювався формат обміну студентами за програмою подвійних дипломів. В Академії створено групу з напрацювання нової угоди про співпрацю в цій царині, до якої увійшли представники ІФНТУНГ. 

Очікується також подальше розширення спектру наукових контактів: делегація нашого університету відвідала міжнародний відділ Академії. Приводом для зустрічі стала її співпраця з ІФНТУНГ в рамках програми «Еразмус+». Перший проректор  університету Олег Мандрик розповідає: «Ми вже привезли дві заявки на аспірантів-екологів, які поїдуть у Краків за цією програмою й матимуть можливість проводити дослідження на сучасному європейському екологічному обладнанні в Гірничо-металургійній академії. Також будемо брати участь у програмі «Еразмус» 2020 – 2021 рр. для викладачів та студентів нашого університету».

Ще одна хороша новина для університетської спільноти – угода про співпрацю між  бібліотеками ІФНТУНГ та  Гірничо-металургійної академії. Щойно вона набуде чинності, українські партнери отримають доступ до електронних видань краківської книгозбірні, а студенти та викладачі Академії навзаєм зможуть скористатися професійною літературою, яку має у своєму розпорядженні Науково-технічна бібліотека ІФНТУНГ.

Кілька днів напруженої роботи заклали підвалини для подальшої розбудови співпраці між навчальними закладами. Незабаром колеги зустрінуться знову, адже польська сторона запросила делегацію ІФНТУНГ на чолі з ректором, професором Євстахієм Крижанівським,  на святкування 100-річчя Краківської гірничо-металургійної академії ім.С.Сташиця, що відзначатиметься 17 жовтня цього року. Втім, урочистості – привід, а мета університетів-партнерів завжди одна – розвиток співпраці, що є основою економічного поступу й добросусідства України та Польщі.

 

Українська