Підписано оновлену Угоду про співпрацю з Краківською гірничо-металургійною академією ім. С. Сташіца

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу упродовж багатьох років плідно cпівпрацює з Краківською гірничо-металургійною академією ім. С. Сташіца (AGH) в освітній, науковій та дослідницькій сферах. Це потужна можливість для аспірантів, докторантів, викладачів, науковців розвиватись та просувати свої ідеї, а для студентів п’яти інститутів ІФНТУНГ – Інституту нафтогазової інженерії (ІНГІ), Інституту природничих наук і туризму (ІПНТ), Інституту архітектури, будівництва та енергетики (ІАБЕ), Інституту інженерної механіки (ІІМ), Інституту економіки та менеджменту (ІЕМ), які навчались за окремими угодами,   після паралельного навчання  у двох ЗВО ще й отримати два дипломи – державного та європейського взірця. Все це відбувалось завдяки Угоді про співпрацю між ІФНТУНГ та AGH, підписаній понад 10 років тому.

Про успіхи в реалізації цієї Угоди під час урочистостей з нагоди 101-го навчального року в AGH говорили представники делегації ІФНТУНГ у складі першого проректора О. Мандрика, директора ІПНТ В. Омельченка, директора ІАБЕ М. Мазура та директора науково-технічної бібліотеки (НТБ) ІФНТУНГ Р. Пуйди. Але не тільки… Адже реалізація навіть такої прогресивної двосторонньої Угоди має часові рамки, пов’язані із зміною умов навчання в кожній країні. Тож будь-яка міжнародна угода вимагає час від часу оновлення.

Перемовини представників делегації університету стосувались оновлення певних пунктів Угоди про співпрацю з польським вишем, пов’язаних з імплементацією відповідних положень нового польського законодавства «Про вищу освіту». Власне через це реалізація Угоди на 2019-2020 навчальний рік могла бути заблокована. Але завдяки продуктивній роботі делегації проблема була вирішена: підписано Угоду про продовження програми  подвійних дипломів між ІПНТ ІФНТУНГ та Факультетом геології, геофізики та охорони навколишнього середовища AGH. Незабаром й інші чотири інститути підпишуть такі ж угоди.

Були проведені також продуктивні перемовини з Факультетом гірництва і будівництва AGH щодо підписання угод про навчання магістрів освітніх програм «Будівництво»  та «Теплогазопостачання» за програмою подвійних дипломів. 

Крім того, підписано угоду про співпрацю між НТБ ІФНТУГ та бібліотекою  AGH, що дозволить взаємовигідне користування книжковим та електронним фондом обох бібліотек під час стажування та розвивати діяльність бібліотек у різних сферах.

Як зазначив перший проректор Олег Мандрик: «Крига скресла, угоду оновлено!»

Делегація ІФНТУНГ була запрошена на церемонію 101-го інавгураційного року на  Факультеті геології, геофізики та охорони навколишнього середовища AGH, в дружній атмосфері мали нагоду поспілкуватись з деканом факультету Я. Матушкевичем та екс-деканом Факультету геології, геофізики та охорони навколишнього середовища, а сьогодні ректором  AGH – проф. Т. Сломкою.

   

Українська