Підвищення енергоефективності в університеті – пріоритетна мета

Цьогоріч, з 17 по 22 червня в Україні проходить Європейський тиждень сталої енергетики. В ці дні в різних містах, державних установах проходять численні інформаційні заходи, покликані підвищити обізнаність громадян щодо ощадливого споживання енергоресурсів і використання альтернативних джерел енергії.

Наш університет уже декілька років активно працює в цьому напрямі. Зокрема, з 2015 року у на  функціонує ціла екосистема у сфері відновлюваної енергетики: навчання енергоаудиторів, функціонування наукового містечка «Нова Енергія», надання послуг з енергоаудиту, пілотні установки, лабораторії, дослідження науковцями сфери ВДЕ в Івано-Франківській області тощо.

Сьогодні ми хочемо розповісти громадськості про найперспективніший проєкт в цьому напрямі - «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (NET4SENERGY).  Над ним працюють фахівці провідних університетів транскордонного регіону HUSKROUA: ІФНТУНГ (Україна), Технічного університету в Кошице (Словаччина), Університету Мішкольца (Угорщина), Технічного університету Клуж-Напока (Північний університетський центр в Байа-Маре, Румунія).  ІФНТУНГ у цьому проекті виступає бенефіціаром.

Що він передбачає? В першу чергу, - підвищити ефективність роботи університетів в управлінні енергетичними ресурсами на інституційному рівні задля подолання змін клімату, цим самим забезпечити сталий розвиток регіону. За результатами проєкту, будуть створені власні плани дій з енергозбереження, закуплені відповідні інструменти, встановлені пілотні установки на відновлюваних джерелах енергії з реальною економією для університету; розроблено техніко-економічне обґрунтування, проведена ідентифікація вузьких місць (фізична та ІТ-інфраструктура, модель управління); встановлення системи управління з ІТ-рішеннями для оперативного моніторингу енерговитрат університетів.

Загальний бюджет на чотирьох партнерів - 326 448,04 €, з них: 293 803, 23 € - внесок Європейського Союзу, 18 282, 96 € - внесок партнерів, 112 151, 14 € - бюджет для України.

Детальніше про проєкт NET4SENERGY

 

 

Українська