Пріоритети українсько-польської співпраці: ІІІ Форум ректорів технічних університетів України та Польщі

24-26 жовтня 2019 року у м. Бєльско-Бяла відбувся ІІІ Форум ректорів технічних університетів Республіки Польща та України, в якому взяла участь делегація Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у складі ректора, проф. Крижанівського Є. І., першого проректора Мандрика О. М., директора Інституту нафтогазової інженерії  Витязя О. Ю. та завідувача кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Шкіци Л. Є. Модератором конференції був Тадеуш Сломка –  ректор  Краківської гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташица (AGH), навчального закладу, з яким ІФНТУНГ пов’язує  довголітня плідна співпраця.

Участь ІФНТУНГ у Форумі відіграє важливу роль для міжнародної діяльності університету, оскільки захід займається координацією та пошуком ефективних форм співпраці технічних університетів у сфері освіти, науки, дослідницької діяльності та має на меті досягти такої організаційної та фінансової системи, яка б уможливила вільний обмін студентами, науковцями, аспірантами, докторантами та дослідниками між технічними ЗВО Польщі та України.

Першим з українських ректорів на тему «Міжнародна та зовнішньоекономічна діяльність Івано-Франківського національного  технічного університету нафти і газу» виступив на Форумі ректор ІФНТУНГ Крижанівського Є. І. Він наголосив:

«Міжнародні дослідження, обмін студентами та викладачами, активна інноваційна діяльність завжди вважалися пріоритетними для ІФНТУНГ, базового вищого навчального закладу нафтогазового профілю України. Високий ступінь міжнародної репутації пояснюється наявністю сталих наукових та освітніх зв’язків, диверсифікацією міжнародних досліджень та публікацій, участю в багатьох грантових програмах, презентаціями проектів Університету на міжнародних форумах, виставках, конференціях, симпозіумах, постійно зростаючими індексами цитування та академічними рейтингами. За результатами конкурсу 2019 р. ІФНТУНГ виграв 6 проектів з міжнародної академічної мобільності в рамках Еразмус+  з університетами Польщі, Румунії та Угорщини, зокрема серед технічних університетів Польщі – це: Гданська політехніка, Університет науки та технологій AGH, Сілезька політехніка. Тож міжнародну співпрацю з польськими технічними університетами важко переоцінити».

Була представлена також стратегія інтернаціоналізації як орієнтир для майбутньої діяльності Університету задля розширення та зміцнення міжнародних зв’язків і авторитету у світовому співтоваристві, подальшого підвищення конкурентоспроможності на міжнародній арені у найближчі роки.

В рамках Форуму були обговорені й інші важливі питання співпраці: спільні та відмінні риси в процесах реформування систем вищої технічної освіти Польщі та України та їх відповідність тенденціям розвитку європейської вищої технічної освіти, програми подвійних дипломів, європейська акредитація інженерної освіти та європейська сертифікація інженерів, можливості програми ЄС Еразмус+ для університетів України та Польщі, реалізація концепції «трикутника знань» (освіта–наука–інноватика) в технічних університетах України та Польщі, формування спільних інноваційних середовищ тощо. Реалізація напрацювань буде взаємовигідною для технічних університетів обох країн.

 

  

Українська