Про енергетичний розвиток регіону, функціонування ринку природного газу та механізми тарифоутворення

Соціальні напруга та протестна активність громадян щодо зростання тарифів на постачання та розподіл газу не вщухають по всій країні. Це свідчить про те, що суспільству бракує комунікації, щоб кожен міг відчути свої можливості та розумів куди рухається держава в енергетичній сфері. Зараз важливо донести до населення наукове обґрунтування експертів щодо чинників, які впливають на формування вартості блакитного палива. Це неможливо без участі науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, які протягом багатьох років розробляють програми для досягнення енергетичної незалежності держави та працюють над формуванням енергетичної свідомості громадян.

Низку кроків у цьому напрямі уже було зроблено. Так, 14 січня в ІФНТУНГ відбувся круглий стіл на тему «Формування енергетичної свідомості українців: виклики сьогодення», на якому науковцями та представниками влади було внесено багато спільних пропозицій для покращення ситуації при прийнятті управлінських рішень в енергетичному секторі та для покращення комунікації з населенням.  

Продовженням розпочатої роботи стало запрошення голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрія Бойчука представників університету для обговорення енергетичного розвитку Прикарпаття. В зустрічі взяли участь ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський, проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш і доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Ігор Рибіцький. Науковці розповіли очільнику ОДА про своє бачення розвитку регіону та перспективи декарбонізації енергетичного сектору області.

Цього ж дня відбулась зустріч із ініціативною групою учасників протестної акції щодо тарифоутворення на газ, на яку голова ОДА Андрій Бойчук запросив експертів з енергетики  – професора Максима Карпаша та доцента Ігоря Рибіцького. Науковці фахово пояснили представникам громадськості технічні й економічні особливості  функціонування ринку природного газу, розповіли про механізми тарифоутворення та розвінчали частину міфів про якість газу. Експерти також пояснили про причини окремих платіжок за газ і його транспортування. Так, запроваджений ринок газу дає змогу споживачам укладати угоди щодо придбання блакитного палива із різними постачальниками, що створює цінову конкуренцію. Однак газова магістраль залишається єдиною, що зумовлено розподілом платежів за придбання та транспортування газу.

За результатами зустрічі погодились створити спеціальну комунікаційну платформу, до якої мають ввійти представники влади, профільні експерти та громадськість.  

 

Про актуальні питання доставки газу споживачам говорили також в прямому ефірі ОТБ "Галичина" 15 січня. На питання, які надходили в студію, фахову відповідь давав проректор ІФНТУНГ, експерт з енергетики Максим Карпаш:

Також пропонуємо переглянути низку наукових експериментів фахівців університету, що стосуються якості газу:

Українська