Планети «Б» не існує: міжнародна співпраця задля пом’якшення зміни клімату

Наслідки зміни клімату відчувають сьогодні усі країни світу, не виключення й наша держава: пожежі в лісах, безсніжна зима, цьогорічні повені та паводки на Західній Україні тощо. Основною причиною таких змін є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється. Для того, щоб попередити погіршення кризи та бути готовими до ймовірних ризиків, державам  варто об’єднуватися й обмінюватися успішним досвідом. 

Своїм досвідом і напрацюваннями в цьому напрямі буде ділитись Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу з румунськими партнерами в рамках міжнародного проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» (Part4СМ), що  стартував 1 листопада цього року та фінансується в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.

Так, 18 листопада в Науковому містечку «Нова Енергія» відбулась стартова зустріч партнерів проєкту. У заході  взяли участь представники партнерських організацій проєкту – головного бенефіціара ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій», ІФНТУНГ, Управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету міської ради міста Івано-Франківська, міста Ботошані (Румунія). Зустріч проходила у змішаному форматі (онлайн/офлайн), зважаючи на карантинні обмеження. Під час заходу партнери обговорили низку важливих питань, що стосуються впровадження проєкту, зокрема: планування виконання проєкту, фінансові та технічні особливості реалізації спільних заходів, питання звітності й комунікації.

В чому ж особливість проєкту Part4СМ? Зазвичай, коли йдеться про обмін досвідом в рамках міжнародної співпраці, то його, як правило, переймають українські партнери. Проєкт Part4СМ передбачає ж, що румунські партнери будуть переймати наш досвід створення Наукового музею «Нова енергія» шляхом створення в себе схожого Центру промоції інноваційної науки.

По-друге, в Івано-Франківську встановлять перші в Україні дві інноваційні установки сонячної зарядної станції з онлайн-моніторингом виробленої енергії та її споживанні при заряджанні автомобілів.

Проєктом також передбачено проведення моніторингу та впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату, який був розроблений для Івано-Франківська науковцями ІФНТУНГ ще наприкінці 2013 року у межах європейської ініціативи Угоди мерів енергоефективних міст.  Він передбачав, що до 2020 року міста-підписанти скоротять свої викиди CO2 та інші парникові гази на 20 % і, відповідно, будуть прагнути впроваджувати відновні джерела енергії у свій енергетичний баланс. Івано-Франківськ ще не проводив моніторингу виконання цих досягнень, але необхідні дослідження будуть проводитись під час реалізації проєкту. Після проведення моніторингу виконання теперішнього Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату, його удосконалять і поставлять за мету скоротити викиди CO2 на 40% до 2030 року.

Нагадаємо, що основна мета проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» полягає у розвитку та підтримці інноваційної співпраці, що спрямована на пом’якшення наслідків змін клімату в межах транскордонного регіону RO-UA, для забезпечення сталого розвитку територій шляхом організації нового освітнього та дослідницького середовища в галузі енергоефективності.

Проєкт фінансується Європейським Союзом. Тривалість - 1,5 роки (01.11.2020 - 30.04.2022). Загальний бюджет на партнерів 248 202,00 Євро, в т.ч.: бюджет для України – 184 670,00 (ґрант ЄС – 165 930,00 євро, внесок українських партнерів – 18 740 євро).

Українська