На піку популярності – курси в «Бізнес-Інкубаторі» ІФНТУНГ

 

Ще на початку 1990-х років українці, відвідуючи Польщу, з подивом відзначали «дивну» тенденцію – люди старшого віку там активно бралися до вивчення комп’ютерної грамоти та іноземних мов, відвідували курси, студіювали самотужки. Минуло зовсім небагато часу й тотальна комп’ютеризація охопила Україну, а її громадяни різними шляхами вирушили за кордон – працювати, вчитися, на відпочинок і на постійне мешкання… І ось уже найпрактичніший спосіб спілкування – не листовний, а в соціальних мережах; і діти розмовляють з батьками не телефоном, а з допомогою Skype. Проте найскладніше відповідати новим вимогам часу саме старшому поколінню.

 Допомогти в цьому прикарпатцям взялися виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, уклавши Договір про співпрацю, відповідно до якого з 12 листопада 2018 року в Центрі розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» ІФНТУНГ розпочинається черговий курс навчання з основ комп’ютерної грамоти для осіб пенсійного віку та власників карти івано-франківця. На його відкриття завітали проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, проф. Гораль Л.Т. та керівник управління праці Івано-Франківської міської ради Дмитраш Н.Ю.

Ліліана Тарасівна Гораль зазначила:

-Це вже третя група з підвищення комп’ютерної грамотності, яка працює в стінах бізнес-інкубатора. І щоразу отримуємо дедалі більше заявок на участь у ній. Цього разу навіть мусили розподілити всіх охочих на листопад і на наступний рік, бо отримали аж 84 заяви. Підготовку слухачів здійснюватиме  кафедра підприємництва та маркетингу Ініституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ, яка має хороший досвід участі в цій програмі. Її попередні випускники вже застосовують отримані знання у своїй щоденній практиці, користуючись інтернет-ресурсами, зокрема банківськими послугами.

А Наталія Юліївна Дмитраш додає:

-Це навчання не випадково відбувається за сприяння міського голови, управління праці, управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому, адже у мешканців міста виникає багато питань із приводу нарахування субсидій, обліку енергоносіїв. Тож випускники попередніх курсів були особливо задоволені тим, що вже самі могли давати собі раду й не ходити інстанціями, не стояти в чергах.

І то лише дещиця з великої кількості можливостей, які відкриваються  для випускників навчальної програми. Доцент кафедри підприємництва та маркетингу С.А. Побігун розповідає, що в планах організаторів - вивчення принципів роботи різних гаджетів (планшетів, смартфонів тощо):

-Люди також повинні знати, де саме і як їм знайти потрібну інформацію, як спілкуватись із родичами за кордоном, давати запити до органів державної влади. Адже немає потреби йти на особистий прийом до міського голови – вирішити своє питання можна, не виходячи з дому.

Саме такі плани у подружжя Жегар. Лариса Анатоліївна та Віктор Олександрович прийшли на курси разом. Але якщо у чоловіка на Facebook уже понад 60 друзів і він хоче поліпшити свої навички користувача, то дружина зовсім не має досвіду роботи з комп’ютером. Однак мріє оплачувати комунальні послуги через банківські інтернет-ресурси й більше не гаяти час у чергах. Інші їхні ровесники сподіваються розширити коло спілкування, а дехто планує урізноманітнити своє дозвілля. Наприклад, Тетяна Петрівна Любачівська, велика шанувальниця кіномистецтва, хоче навчитися знаходити в мережі улюблені фільми.

Всі ці плани стануть реальністю вже 18 грудня, коли відбудеться урочисте вручення сертифікатів випускникам курсу.

 

 

Українська